Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Taalontwikkling & VVE

Taalontwikkling & VVE

VVE & Taalontwikkeling

Waren het voorheen vooral peuterspeelzaalleidsters die zich bezighielden met taalstimulering en educatie van kinderen, nu is dit een belangrijk doel geworden van de hele kinderopvang. En dat is niet voor niets. Kinderen die met een taalachterstand aan hun lagere school beginnen, blijken die achterstand nooit meer in te halen. Zij hebben later minder kansen op de arbeidsmarkt, met alle gevolgen van dien. 

Staatssecretaris Dijksma investeert daarom fors in VVE. Zij ziet voor medewerkers van kinderdagverblijven, bso’s en peuterspeelzalen een sleutelrol weggelegd in het (vroege)stimuleren van taal en educatie bij kinderen. En dat is een grote, maar uitdagende verantwoordelijkheid voor onze sector. Onderstaande artikel helpen je hopelijk op weg!

In het aprilnummer van 2009 stond een thema-artikel over taalstimulering voor peuters en kleuters. Vier pagina’s vol informatie over VVE, leuke feiten over taalkennis van kinderen en meer.

Waarom zouden pedagogisch medewerkers op een bso niet aan VVE kunnen doen? Samantha Wielink volgde een VVE-training en vond dit een enorme verrijking van haar beroep.

De kwaliteit van het pedagogisch en educatief aanbod binnen kindercentra stijgt aantoonbaar naarmate pedagogisch medewerkers hoger gekwalificeerd zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van Sardes.

Ook in een verticale groep kun je werken aan VVE. Zeker in een klein dorp als Noordwolde is er behoefte aan taalstimulering van jonge kinderen. Hoe pakten ze dit aan bij Kinderopvangorganisatie Speelwerk?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.