Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Student en clustermanager Dion: ‘Leeftijd speelt geen rol’

Dion Veurink is 20 jaar en vierdejaarsstudent Pedagogisch Management Kind en Educatie (PMKE) aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Ze werkt naast haar studie als clustermanager bij Kinderwereld. De campagne Kinderopvang dankzij jou maakt een serie portretten van professionals in de opvang.

Dion ervaart dat door studie en werk te combineren, je nog veel meer uit je opleiding haalt. Praktijksituaties van de werkvloer neem je mee naar school, en wat je leert op school kun je direct toepassen.

Dion, waarom koos je voor de studie Pedagogisch Management Kind en Educatie?

‘Ik wilde vroeger altijd juf worden, maar later trok het management mij ook steeds meer. Deze studie brengt mijn interesses precies bij elkaar: werken met kinderen binnen een managementfunctie.’

Hoe heb je de stap gezet om studie en werken in kinderopvang te combineren?

‘Ik liep in mijn derde jaar stage bij Kinderwereld en heb daarna gesolliciteerd op de functie van locatiehoofd. Het tweede deel van jaar 3 deed ik een deeltijd minor Human Resourch Management (HRM), dat maakte dat ik werk en studie goed kon combineren. In het vierde jaar van de opleiding loop je drie dagen per week stage en ik vul de stage in met een betaalde functie, inmiddels als clustermanager. Ik geef leiding aan vier locaties van Kinderwereld en ben het eerste aanspreekpunt voor ouders, medewerkers, de GGD, scholen en andere externe partners. Ik maak onder andere het basisrooster en houd functioneringsgesprekken. Ik ben weliswaar nog jong, maar mijn ervaring is dat als je je inzet voor het team, hard werkt en open bent, leeftijd eigenlijk geen belangrijke rol speelt.’

Waarom werk je graag in kinderopvang?

‘Ik vind kinderopvang een heel belangrijke sector waarvan de waarde nog vaak wordt onderschat. Het is echt een plek waar kinderen worden gestimuleerd in hun ontwikkeling en waar veel aandacht is voor ieder kind. De kwaliteit is hoog en dat wil ik ouders graag laten zien. Daarom besteed ik veel aandacht aan goede communicatie, eerlijk en transparant zijn.’

Wat leer jij van kinderen, of wat leren zij van jou?

‘Ik sta niet vaak op de groep, maar als ik op de groep sta vind ik het altijd weer heerlijk om te ervaren hoe open en eerlijk kinderen zijn. Ik denk zelf vaak ook ‘out-of-the-box’. Kinderen hebben, net als ik, vaak de gekste ideeën en zien veel minder problemen. Dat stimuleert mij ook altijd weer om te kijken naar nieuwe kansen en mogelijkheden.’

Heb je tips voor studenten die nog aarzelen over werken in kinderopvang, naast hun studie?

‘De combinatie van studie en werken bevalt heel goed en kan ik zeker aanraden. Je leert direct in de praktijk wat wel en niet werkt en je neemt praktijksituaties ook weer mee naar de studie. Mijn tip: ben je enthousiast over een vacature, neem dan zeker contact op met je begeleider van school om te kijken wat kan. Want misschien voldoe je nog niet aan alle eisen, maar kijk samen wat mogelijk is. Denk daarbij alvast een stapje vooruit en laat blijken waarom de organisatie vooral voor jou moet kiezen!’

De campagne Kinderopvang dankzij jou is een initiatief van Kinderopvang werkt! Dit is de samenwerking van werkgeversorganisaties Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang met de werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn. 

Tekst Suzanne Schaapman

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.