Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Strijd met peuters over eten heeft geen zin

Marianne Velsink
Eten met peuters is thuis soms echt een strijd. Maar dat heeft geen enkele zin, zegt de Amerikaanse onderzoeker en kinderarts Julie Lumeng. Zij volgde een jaar lang 244 peuters en zag dat het onder druk zetten hun eetgedrag niet verbetert. Daarnaast zag ze geen aantoonbare gezondheidsproblemen bij de groep peuters die kieskeuriger was.
iStock

Hierover berichten verschillende media zoals NOS.nl en vakblad Appetite. Lumeng volgde een groep peuters en woog ze toen ze 21, 27 en 33 maanden oud waren. Hun moeders hielden bij hoe goed de kinderen aten en of ze hun kinderen onder druk moesten zetten om te eten. Uit die gegevens bleek dat het onder druk zetten van peuters om te eten uiteindelijk weinig verschil maakte. Deze conclusie is niet nieuw. Andere onderzoeken naar eetgedrag van peuters bevestigen dit beeld.

Positief mee omgaan

NOS.nl vroeg de Nederlandse voedingsexpert bij het Voedingscentrum Astrid Postma-Smeets om te reageren. Zij beaamt dat het geen zin heeft om kinderen te dwingen om hun bord leeg te eten. ‘Daar houden ze negatieve associaties aan over. Je moet de lading er juist afhalen’, zegt zij. Wat wel helpt is om groenten te blijven aanbieden en kinderen te stimuleren om het te eten. Ouders moeten daar positief mee omgaan, één hapje is soms al genoeg. ‘Dat gaat niet vanzelf, soms kost het tien tot vijftien pogingen voordat een kind de groente lust.’

Gezelligheid

Postma-Smeets denkt dat er andere factoren zijn die belangrijker zijn om kinderen te laten eten. ‘Dat het eten leuk op het bord ligt bijvoorbeeld. En dat het gezellig is aan tafel. Dat maakt veel meer uit dan de specifieke smaak.’ Vaak wordt gezegd dat kinderen op de kinderopvang opeens veel beter eten dan ze thuis doen. Het groepsgevoel, de groepssfeer en de stimulans van pedagogisch medewerkers maakt daarin het verschil.

Bij kinderopvangorganisatie Smallsteps gaan ze de kinderen voortaan minimaal één groentemaaltijd per dag aanbieden. Om pedagogisch medewerkers hierin te ondersteunen werd een speciale Smaaksafaribox ontworpen. Lees meer en bekijk een filmpje

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.