Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Stress bij kinderen vergroot kans op overgewicht

Kinderen met grote hoeveelheden van het stresshormoon cortisol in hun lichaam hebben bijna tien keer zoveel kans op obesitas als kinderen met een normale hoeveelheid cortisol. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Gerard Noppe aan het Erasmus Medisch Centrum.
stress-overgewicht
Een hoge cortisolspiegel kan veroorzaakt worden door psychische spanning of een tekort aan slaap. - Foto: Fotolia

Noppe heeft bij ruim drieduizend kinderen van ongeveer zes jaar oud een hoofdhaaranalyse uitgevoerd, zo meldt Vakblad Vroeg. Want aan hoofdharen kan worden afgelezen hoeveel cortisol iemand in zijn of haar lichaam heeft. Uit de analyse bleek dat in de groep kinderen met de grootste hoeveelheid cortisol bijna tien keer zoveel obesitas voorkwam als in de groep kinderen met weinig of een normale hoeveelheid cortisol.

Psychische spanning

Het is nog onduidelijk hoe het komt dat deze kinderen zoveel cortisol in hun lichaam hebben. Het kan worden veroorzaakt door psychische spanning, tekort aan slaap, ontstekingen in het lichaam of het eten van te veel suikerrijk voedsel. In het laatste geval is het misschien niet opzienbarend dat de kinderen overgewicht hebben. Maar er kunnen ook nog andere factoren zijn waardoor de stresshormoonhuishouding is verstoord. Deze vragen moeten in vervolgonderzoek worden beantwoord.

Een zesde van de Nederlandse kinderen is te zwaar. Pm’ers vinden het vaak lastig ouders om hier met ouders over te praten, maar deze tips helpen je op weg. Lees meer

2 REACTIES

 1. Mijn verhaal is langer dan de max. 1500 tekens die hier zijn toegestaan. Ik doe het dus in 2 delen:
  Geweldig dat dik zijn en stress nu gerelateerd wordt bij peuters. Het viel me alleen al jaren op dat peuters die wat ik noem "niet opgevoed" worden en dus weinig tot geen grenzen krijgen, heel veel stress hebben. Deze kinderen zoeken altijd naar een grens. Ze gaan hierin heel erg ver; buiten veelvuldig huilen en vooral schreeuwen, slaan en schoppen ze de ouder ook regelmatig. Dit levert een nare interactie op met deze opvoeder die het vaak geheel niet meer ziet zitten en zelf ook onder zware stress leeft. Buiten dit valt me op dat "dit soort ouder" ook heel vaak afleidt met eten. Deze kinderen krijgen vaak zelfs een hele reep chocolade toegestopt om het schreeuwen maar te laten stoppen. Ook zuigflessen (jawel ook bij tweejarigen) met zoete dranken worden meegezeuld en bij elke driftaanval uit de tas getrokken om de peuter zo troost te bieden.
  Deze "opvoeduitweg" levert uiteindelijk overgewicht op.

 2. Lees alle reacties
 3. deel 2:
  Ik vraag me dus echt af of de gemeten cotrisol in haren de boosdoeners zijn of de reacties (het afleiden met zoetigheid of eten) van de opvoeders die vaak de veroorzaker zijn van de vehoogde cortisol (door een kind een grenzeloos en dus stressvolle omgeving aan te bieden).
  Dat kun je niet meten in die haren!
  Wanneer gaan we nou toch weer eens gewoon opvoeden in Nederland! Maak de wereld van kinderen veilig door grenzen te stellen en laat kinderen niet zelf aanmodderen in een onmetelijk grote wereld zonder enige structuur. Een peuter is te klein om grote keuzenverantwoordelijkheden te dragen. Dat hoort de opvoeder voor hen te doen!
  A.Schiphorst

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.