Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stichting BKK stopt per 31 december

Er komt nu echt een einde aan het bestaan van Stichting BKK. Dat maakte BKK-directeur Yvette Vervoort bekend tijdens de ‘BKK Kenniswerkplaats wetenschap en praktijk’ op 12 november. Het bleek de laatste activiteit van Stichting BKK. Er wordt nu steun gezocht voor het nieuwe initiatief: het Expertisecentrum Pedagogische Kwaliteit Kinderopvang.
AdobeStock

Toen Yvette Vervoort afgelopen januari als opvolger van Betsy van de Grift directeur van Stichting BKK werd, kreeg ze de opdracht om te onderzoeken waar de behoeften uit het veld liggen. ‘Ik heb daarvoor vele gesprekken gevoerd’, vertelt Yvette Vervoort. ‘Er bleek behoefte aan het borgen van kennis die is opgedaan door wetenschap en praktijk in de vorm van een kennisbank. Daarnaast is er de behoefte aan een vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar de praktijk. Ook werd de wens uitgesproken voor een onafhankelijke autoriteit met kennis over pedagogische kwaliteit, die de sector kan vertegenwoordigen en gevraagd of ongevraagd advies kan geven. Een onafhankelijke autoriteit vraagt om publieke financiering.’

Financiering

Deze taken van het Expertisecentrum vragen om een andere financiering en een andere organisatiestructuur dan de huidige BKK, vertelt Vervoort. Vandaar dat er voor gekozen is om Stichting BKK nu echt te laten stoppen en met een nieuwe organisatie te starten. De start van dit nieuwe expertisecentrum zal bekostigd worden uit sponsoring vanuit de sector, het restkapitaal van BKK en een startsubsidie van het ministerie van SZW. Uiteindelijk zal dit Expertisecentrum zichzelf moeten gaan bedruipen. ‘Het ministerie staat hier positief tegenover maar stelt wel als nadrukkelijke eis dat dit initiatief breed door de sector ondersteund wordt. Daarom zoekt Yvette Vervoort nog steunverklaringen. ‘Stuur een mail naar BKK en dan kun je als organisatie vervolgens aangeven of je dit expertisecentrum steunt, of je ook financieel wil bijdragen en of je mensen of ruimtes om niet ter beschikking wil stellen. Want we zoeken ook vergaderruimte en ondersteuning. Er is nog helemaal niets.’ Er is wel haast bij want BKK gaat volgende week de brief naar het ministerie sturen met daarin de verzamelde steunbetuigingen. Op 23 december zal het ministerie laten weten wat er besloten is. Als er geen startsubsidie vanuit de overheid komt, is de haalbaarheid van dit plan erg onzeker, volgens Vervoort.

Activiteitenprogramma BKK

Met de opheffing van de Stichting BKK komt er een einde aan een bureau dat zich sinds 2008 heeft ingespannen om de pedagogische kwaliteit omhoog te brengen. ‘Er werd voor iedere periode van 2 tot 4 jaar een activiteitenprogramma opgesteld dat aan het ministerie verantwoord moest worden. Er is de afgelopen tien jaar enorm veel gedaan. Denk aan het uitbrengen van de Pedagogisch kaders, het Pedagogisch curriculum, de Inspiratiekaarten die dit curriculum weer dicht bij de praktijk moeten brengen, de vele bijeenkomsten en studiereizen voor beleid, management maar ook pm’ers en gastouders’, zegt Vervoort met enige weemoed. Voor de volle zaal bedankt ze de medewerkers en freelancers van BKK.

Het Expertisecentrum heeft plannen voor een startfase van twee jaar. Daarvoor is niet alleen financiering maar ook mankracht nodig: de pedagogisch professionals uit de kinderopvang zelf.  ‘In het begin richten we ons voornamelijk op de pedagogisch coaches. Elke organisatie moet tegenwoordig een pedagogisch coach hebben. Als we hen kunnen helpen met het aanreiken van informatie die zij in de praktijk kunnen gebruiken, zijn ze doorgever van die kennis uit de broedkamer naar duizenden pm’ers in het werkveld. Het Expertisecentrum is voor en door en met de sector.’ Lees dit premium-artikel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.