Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer wil snel compensatie gedupeerden in toeslagzaak

Kamerleden eisen een snelle oplossing voor de gedupeerde ouders en het gastouderbureau in de langlopende kwestie rond stopgezette toeslagen. Pas daarna willen ze opheldering over de gemaakte fouten en het proces.
Staatssecretaris Menno Snel (Foto: ANP)

‘Ik wil vandaag van de staatssecretaris duidelijk horen dat er op individuele basis voor mensen een compensatieregeling komt’,  zegt CDA-Kamerlid Omtzigt tegen de NOS. ‘Dat zal vast juridisch lastig zijn, maar dit had de Belastingdienst zichzelf kunnen besparen als ze zich aan de wet hadden gehouden.’

‘Alle ouders moeten een schadevergoeding krijgen’, zegt ook SP’er Leijten. ‘Dan heb ik het niet alleen over compensatie voor het geld dat ze nooit hebben gekregen, maar ook voor de schade die ze door deze kwestie hebben geleden.

Vorige week gaf Snel antwoord op negentig kritische Kamervragen over de langlopende kwestie rond het stopzetten van de kinderopvangtoeslag door de Belastingdienst bij een grote groep ouders.

‘Kleine onvolkomenheden’

De Kamerleden eisen vandaag in een debat opheldering over de brief die ze van Snel ontvingen over nieuwe documenten die naar voren kwamen in de affaire. Uit die documenten blijkt dat werknemers van de Belastingdienst in 2015 aangaven moeite te hebben met het feit dat de kinderopvangtoeslag voor de betreffende ouders werd stopgezet, omdat er slechts sprake was van ‘kleine onvolkomenheden’ in de dossiers.

De Kamerleden willen dat Snel ervoor zorgt dat de gedupeerde ouders snel worden gecompenseerd. Pas daarna willen ze opheldering over het proces en de gemaakte fouten.

Aanpassing Toeslagenwet

Begin vorige maand ging staatssecretaris Snel al door het stof. Hij erkende dat er sprake was van een tunnelvisie bij de Belastingdiens en erkende dat er een oplossing moet worden gevonden voor de gedupeerde ouders. Ook gaf hij aan de openstaande schulden bij de Belastingdienst te willen bevriezen en de Toeslagenwet op termijn aan te willen passen.

Adviescommissie

Eind mei besloot Snel dat de langlopende affaire door een externe commissie moest worden onderzocht. Oud-vicevoorzitter van de Raad van Staten Piet Hein Donner geeft leiding aan deze adviescommissie. De afgelopen jaren hebben behalve de Tweede Kamer ook de Nationale ombudsman en de Raad van State kritiek geuit op de fiscus.

Bron: ANP, NOS, Tweede Kamer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.