Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Staatssecretaris stapt op om problemen Belastingdienst

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën treedt af. Hij voelt onvoldoende draagvlak in de Tweede Kamer. Weekers noemde de Belastingdienst, die verantwoordelijk is voor het betalen van onder andere de kinderopvangtoeslag, het financiële fundament van de overheid. De dienst verdient volgens hem 'een politieke leiding met een breed draagvlak.'
Staatssecretaris stapt op om problemen Belastingdienst
Foto: ANP Photo

Ruim honderdduizend gezinnen wachten al twee maanden op hun toeslagen. Daarnaast kregen zij de Belastingdienst telefonisch amper te pakken. Als ze iemand te pakken kregen, werd hen beloofd dat het geld snel gestort zou worden, terwijl dit in de werkelijkheid niet gebeurde. Hetzelfde gebeurde met de zorg- en huurtoeslag.

Problemen Belastingdienst

Weekers kwam in het debat, dat op de problemen volgde, zwaar onder vuur te liggen van de oppositiepartijen. Weekers zei eerst dat dit komt doordat ze te laat reageren op informatieverzoeken van de fiscus in verband met fraudebestrijding. Maar in het debat van woensdag moest hij toegeven dat problemen bij de Belastingdienst voor een belangrijk deel de oorzaak zijn van de vertraging.

Motie van wantrouwen

Weekers probeerde zijn positie nog te redden door excuses aan te bieden. Ook beloofde hij dat hij wekelijks de Kamer op de hoogte zou stellen over de betalingsproblemen met de toeslagen. Daarmee plaatste hij zichzelf volgens de oppositie onder curatele. Maar de VVD-bewindsman kwam daar niet mee weg. Vlak voor het slotstuk van het debat zou beginnen, lekte uit dat de oppositie met een motie van wantrouwen wilde komen.

Opstappen

Weekers is volgens ingewijden niet door kabinet of coalitie onder druk gezet om op te stappen. Het is volgens een bron zijn eigen beslissing geweest. Weekers was sinds 2010 staatssecretaris. Daarvoor zat hij lange tijd in de Tweede Kamer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.