Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Spoedoverleg over babymelkpoeder

Er is in Nederland bijna geen babymelkpoeder meer te krijgen, doordat Chinezen alles opkopen en vervolgens verhandelen naar hun eigen land. De supermarkten willen zo snel mogelijk in overleg met de Nederlandse producenten van melkpoeder over de schaarste aan babymelkpoeder.
Spoedoverleg over babymelkpoeder

Dit zei directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdag. De koepelorganisatie van de supermarkten wil ook de overheid bij het overleg betrekken, om te bekijken of de exporten naar China een halt toegeroepen kunnen worden. In Nederland is de prijs van melkpoeder relatief laag, terwijl zuivelproducten uit ons land internationaal hoog staan aangeschreven.

Lege schappen

Door de enorme vraag naar babymelkpoeder vanuit China kan het gebeuren dat in de schappen tijdelijk geen melkpoeder te vinden is. ‘Nederlandse ouders grijpen daardoor mis’, stelt Jansen. Maar dat geldt nauurlijk ook voor kinderdagverblijven en gastouders die melkpoeder inkopen.

Excuses

Babyvoedingsmiddelenfabrikant Nutricia bood donderdag in een paginagrote advertentie in verschillende dagbladen nog zijn excuses aan. ‘We worden in Nederland de afgelopen maanden geconfronteerd met een ongekend hoge vraag naar Nutrilon. Deze toename is voornamelijk toe te wijzen aan de vraag van ouders buiten Nederland’, schrijft topman Christophe Wadel in de advertentie.

Winkels afstruinen

Afgelopen maanden heeft Nutricia de bevoorrading van Nutrilon al flink verhoogd. Ook is in veel supermarkten en drogisterijen een maximum ingesteld aan het aantal verpakkingen dat per klant kan worden gekocht. Toch zijn er nog steeds veel Nederlandse ouders en kinderopvangvertegenwoordigers die verschillende winkels moeten afstruinen voor de babyvoeding. Nutricia, de marktleider en dochter van levensmiddelenconcern Danone, durft niet te zeggen wanneer dit probleem zal zijn opgelost.

Melkpoederschandaal

In China heerst weinig vertrouwen in het melkpoeder dat in eigen land wordt verkocht. In 2008 kwam een groot melkpoederschandaal aan het licht. Veel poeder in de Chinese schappen bleek besmet te zijn met melamine, dat moest verhullen dat het was aangelengd. Honderdduizenden baby’s kregen last van hun nieren. Zes zuigelingen overleden daaraan. Na de vervuiling stapten Chinese ouders massaal over op Europees melkpoeder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.