Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SP wil twee dagen gratis kinderopvang

Marianne Velsink
Lilian Marijnissen, partijleider van de SP, wil dat alle kinderen twee dagen per week kosteloos naar de kinderopvang gaan. Dit kan gefinancierd worden door de kinderbijslag inkomensafhankelijk te maken.
Foto: ANP

Dit zei de SP-voorvrouw in een discussie over de gelijkwaardige positie voor mannen en vrouwen in het tv-programma De Wereld Draait Door. Marijnissen zei zelf bij vrienden met kinderen te zien dat de kinderopvang voor veel van hen (te) duur is. De Nederlandse kinderopvang zou de op twee na duurste van Europa zijn. Ze stelde daarnaast voor om Nederlandse bedrijven te verplichten mannen en vrouwen voor hetzelfde werk een even zo hoog salaris te betalen. In IJsland is onlangs een wet aangenomen dit die verplicht.

Vrouwenprobleem

Op Twitter kwam tijdens en na de uitzending bijval en kritiek op de uitspraken van Marijnissen. Er is lof over haar optreden en heldere politieke agenda. Maar veel mensen hekelen het feit dat ze de kosten voor kinderopvang vooral koppelt aan de arbeidsdeelname van vrouwen en niet aan die van mannen. Ook wordt hier en daar in twijfel getrokken of de Nederlandse kinderopvang nou echt zo duur is. Lage inkomens krijgen immers een groot deel van de kosten vergoed.


Bekijk hier het Dwdd-fragment terug waarin Marijnissen haar uitspraken doet

Wat willen de vier regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met de kinderopvang en vroeg- en voorschoolse educatie? Lees wat er staat in het regeerakkoord dat de vier partijen afgelopen najaar presenteerden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.