Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SP wil alleen kinderopvang voor gevaccineerde kinderen

mvelsink
In de vaccinatiediscussie wordt de bal de laatste weken steeds vaker bij de kinderopvang gelegd. Zij moeten het recht krijgen om niet-gevaccineerde kinderen te kunnen weigeren, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. De SP vindt niet dat de kinderopvang deze kinderen moet weigeren, maar de overheid.
Foto: ANP

SP-Kamerlid Maarten Hijink dient morgen een wetsvoorstel in tijdens een debat in de Tweede Kamer over de vaccinatiegraad. Zijn voorstel gaat verder dan het eerder ingediende wetsvoorstel van D66. Rens Raemakers van die laatstgenoemde partij, wil dat kinderdagverblijven zelf niet-gevaccineerde kinderen moeten kunnen weigeren. De SP vindt dat kinderopvang alleen beschikbaar moet zijn voor kinderen die wel zijn gevaccineerd.

Het grote verschil is dat in het SP-voorstel niet de kinderopvang bepaalt wie er binnen mag komen, maar de overheid. SP’er Hijink vindt dat een kinderdagverblijf altijd veilig moet zijn. ‘Het gaat niet om keuzevrijheid maar om de bescherming van álle kinderen in de kinderopvang. Een uitbraak in een centrum waar geen vaccinatieplicht geldt, kan desastreus uitpakken.’

Het voorstel lijkt vooralsnog niet op een meerderheid in de Tweede Kamer te kunnen rekenen. Voor het voorstel van D66 is er wel een meerderheid. Ondertussen buigt een special commissie zich over de lastige kwestie. Hierin wordt ook gekeken naar een algehele vaccinatieplicht in Nederland. Onlangs maakte staatssecretaris Tamara van Ark bekend dat het onderzoek niet op 1 mei, maar op 1 juli afgerond wordt. Juist vanwege de complexiteit van het onderwerp.

Kinderopvangcentra zijn private ondernemingen, die geen wettelijke bevoegdheid nodig hebben om te bepalen aan welke ouders zij wel of geen diensten verlenen, stelt de Raad van State. Een universitair docent en hoogleraar geven hun visie. ‘Het is niet duidelijk of je mag weigeren of niet.’ Lees meer

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.