Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Slechts 10 procent gastouders gecontroleerd in 2013

Van alle gastouders die in 2013 het hele jaar stonden ingeschreven in het Landelijk Register, is slechts 10 procent door de GGD geïnspecteerd. Ondanks het lage percentage voldoen gemeenten gemiddeld genomen aan de minimale eis: zij moeten minimaal tussen de 5 en 30 procent van de gastouders per jaar hebben gecontroleerd.
Slechts 10 procent gastouders gecontroleerd in 2013
Foto: EPA

Dit blijkt uit antwoorden van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher op vragen van SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. Het Tweede Kamerlid maakt zich zorgen nadat ouders in Utrecht kritiek uitten op de veiligheid van gastouderopvang na een incident met hun zoontje.

Gastouderbureaus

Volgens minister Asscher is de situatie in Utrecht niet representatief voor de gastouderopvang van nu. ‘Sinds 2010 is een groot aantal acties ingezet ter professionalisering van de gastouderopvang. Daarnaast hebben gastouderbureaus een belangrijke functie in de borging van de kwaliteit van gastouderopvang gekregen,’ schrijft de minister.

Aangekondigde inspectie

Sinds 2010 worden alle nieuwe gastouders, voordat zij geregistreerd zijn in het Landelijk Register, vrijwel altijd aangekondigd geïnspecteerd door de GGD. De documenten en gegevens worden gecontroleerd. Daarnaast kunnen gastouders na hun registratie bezoek krijgen van een inspecteur. Deze inspectie was in 2013 in de meeste gevallen (63 procent) aangekondigd. Volgens de minister is dit om te voorkomen dat een GGD-inspecteur voor een dichte deur staat.

Inspectie gob’s

Behalve de inspectie van gastouders, vindt er jaarlijks een controle van het gastouderbureau plaats. De toezichthouder beoordeelt dan de pedagogische praktijk, activiteiten voor de bemiddeling, begeleiding en evaluatie van de gegeven opvang, de VOG’s van gastouders en de risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid.

Vertrouwensrelatie

Het is volgens minister Asscher niet noodzakelijk dat gastouders beter gecontroleerd worden of dat het minimale percentage voor gastouderinspecties wordt opgeschroefd. Asscher: ‘De verantwoording die gastouders afleggen over hun werk is al verankerd in de wijze waarop ouders en gastouders met elkaar omgaan en de vertrouwensrelatie die zij onderling hebben.’

Lees ook:
Hoe meer gastouderbureaus, hoe hoger het risico


4 REACTIES

  1. Het verbaast mij dit te horen Als je de Gastouders wil zien als professionele kinderopvang dat moet je ze gelijkwaardig behandelen. Een kleine kinderopvangorganisatie van b.v. maar 1 groep word jaarlijks onaangekondigd gecontroleerd. Dat er veel controle (sociaal) is naar de Gastouder ben ik niet mee eens. De gastouder is de hele dag alleen met de kinderen er is geen collega, camera die mee kijkt. Ik denk dat er bij zo een kleine organisatie meer sociale controle is dan bij een gastouder.

  2. Lees alle reacties
  3. Een zichzelf respecterend professioneel GOB kent haar gastouders en gaat vaker langs dan die ene keer dat de GGD komt. Bovendien is er rond een gastouder een heel sociaal netwerk: ouders die onverwacht hun kind kunnen komen ophalen, maar ook de buurtbewoners houden een oogje in het zeil. Ik geloof niet dat een jaarlijks GGD inspectie de veiligheid in de gastouderopvang nog meer kan verhogen. Dus nee, geen doorn in mijn oog.

  4. ligt het aan mij of ben ik de enige die stijl achteroverslaat van de reactie van Asscher (laatste alinea)… ??!!! Ook die man beseft nu dat het inderdaad een veel te duur grapje is om alle GO’s te controleren… dus in feite zegt hij: het blijkt teveel te kosten dus u dient maar geheel te vertrouwen op de goede woorden (in veel omstandigheden) van een totaal vreemd iemand die alleen in huis is met uw en andermans kinderen.. ook voor de zichzelf respecterende professionele GO(B) moeten zulk soort uitspraken toch een doorn in het oog zijn… kwiebus!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.