Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slachtoffertjes zedenzaak getraumatiseerd

Slachtoffertjes zedenzaak getraumatiseerd

Meerdere kinderen in de Amsterdamse zedenzaak vertonen klachten die passen bij posttraumatische stress stoornis (ptss). Dat zei een kinderpsychiater maandag tegen de rechtbank. ‘de verwachting is dat het misbruik fundamenteel schadelijk voor hen is, maar ook voor hun ouders en hun broertjes en zusjes.’

Drie deskundigen
Maandag kregen een kinderarts, een kinderpsychiater en een kinderpsycholoog het woord in de rechtszaak tegen Robert M. om de lichamelijke en geestelijke gevolgen van seksueel misbruik voor jonge en zeer jonge kinderen uit te leggen. Vorig jaar benoemde de rechtbank de drie deskundigen om de problematiek in kaart te brengen en daarover te rapporteren. Daarbij hebben zij ook de gevolgen van misbruik voor de gezinnen van de slachtoffertjes betrokken. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 8 maanden, het jongst kind was tijdens het misbruik nog maar 19 dagen oud.

Misbruik op zeer jonge leeftijd
Volgens de kinderpsychiater vormen de slachtoffertjes een hoogrisicogroep voor het optreden van psychische gevolgen. ‘Dit komt onder meer door de ernstige aard van het misbruik en doordat het in veel gevallen meerdere malen en over een langere periode plaatsvond.’ Volgens de psychiater zijn de psychische gevolgen voor misbruikslachtoffers groter onder zeer jonge kinderen dan onder wat oudere kinderen. Dat is gebleken uit eerder onderzoek onder slachtoffers onder en boven de 5 jaar oud. Hoe jonger ze zijn, hoe groter de impact lijkt te zijn. De kinderen van wie Robert M. heeft bekend dat hij ze heeft misbruikt, waren 0 tot 2,5 jaar.

Misbruik thuis
Kinderen die in hun eigen huis zijn misbruikt toen Robert M in de uren buiten zijn werk op kinderdagverblijf ’t Hofnarretje oppaste zitten in een hoge gevarenzone. Hiervoor waarschuwde de kinderarts: ‘De eigen woning is per definitie altijd een veilige omgeving. Alles zal dat kind eraan herinneren. Die associatie blijft.’ Een andere deskundige verklaarde dat het misbruik ook voor het gezin van het kind veel gevolgen kan hebben. De ouders voelen zich schuldig of ondervinden problemen in hun onderlinge seksuele relatie. Het komt ook voor dat de moeder stopt met werken omdat ze haar kind niet meer toevertrouwt aan de crèche.

Bron: ANP
Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.