Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SKSG moet voor het eerst in haar bestaan groepen dag(deel) sluiten

Ook Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG) krijgt de roosters niet langer rond, vanwege het groeiende personeelstekort. Voor het eerst in haar geschiedenis (sinds 1903) sluiten groepen vanaf februari 2022 gepland een dag(deel). 'Inmiddels is de nood de komende periode zo hoog, dat we wel moeten', staat in een brief aan ouders en verzorgers.
sksg-moet-voor-het-eerst-in-bestaan-groepen-dagdeel-sluiten
YsaL / iStock

Dat meldt RTV Noord.

SKSG is de grootste kinderopvangorganisatie in het noorden van Nederland. Op ruim 100 locaties vangen 1.000 pedagogisch medewerkers en gastouders zo’n 7.000 kinderen op in Groningen en het Westerkwartier.

‘Willen acute sluiting voorkomen’

SKSG legt op haar website aan ouders/verzorgers uit dat het gepland sluiten van groepen een acute sluiting moet voorkomen. ‘Op dit moment hebben we te maken met een situatie waarbij we onvoldoende medewerkers beschikbaar hebben om alle ongeplande uitdagingen binnen de roosters op te kunnen vangen. Dit maakt dat we  binnen SKSG het besluit hebben moeten nemen om over te stappen op het gepland sluiten van groepen. (…) We willen hiermee een acute sluiting voorkomen.’

Extra uren draaien

SKSG roostert haar medewerkers maximaal in. Met regelmaat worden medewerkers gevraagd om extra uren te draaien op de groepen en in te vallen op andere locaties. Het gepland sluiten van groepen voor een dag(deel) is nodig om flexibel in te kunnen springen wanneer er op andere groepen en locaties acute problemen in de bezetting ontstaan, legt SKSG uit.

Compensatie ouders

Ouders worden gecompenseerd voor de gemiste opvanguren: zij ontvangen een creditfactuur, nadat de geplande sluiting heeft plaatsgevonden. Om gecompenseerd te worden, moeten ouders wel zelf de wijziging doorgeven bij de Belastingdienst zodat het aantal toeslaguren overeenkomt met de afgenomen opvanguren. SKSG wil hiermee voorkomen dat ouders een terugvordering krijgen van de Belastingdienst voor de niet afgenomen opvanguren en legt ouders uit hoe ze de wijziging kunnen doorgeven aan de Belastingdienst.

‘Probleem voelbaar binnen de hele branche’

Als antwoord op de vraag van ouders waarom SKSG niet meer personeel aanneemt reageert de kinderopvangorganisatie: “SKSG heeft al geruime tijd de focus liggen op het werven van nieuwe en gekwalificeerde medewerkers. We hebben sinds september al meer dan zestig nieuwe collega’s mogen verwelkomen. Helaas zijn we er hiermee nog niet. Wij hebben ook collega’s die uit het vak stappen of ergens anders aan het werk gaan. Wij zijn niet de enige kinderopvangorganisatie die een tekort heeft aan pedagogisch professionals. We hebben te maken met een probleem dat voelbaar is binnen de hele branche.”

Het werk in de kinderopvang vraagt veel van pedagogisch medewerkers. Om de werkdruk op de ruim 200 locaties van Kober te verlagen, gaat de opvangorganisatie met groepshulpen werken. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.