Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ska Kinderopvang erkent fouten na kritisch rapport over ontbinden contracten

Ska Kinderopvang, de grootste kinderopvangorganisatie in de regio Amersfoort, ontbond vorig jaar zomer noodgedwongen bestaande contracten met ouders vanwege het enorme personeelstekort. Nu blijkt uit een rapport van een onafhankelijk onderzoeksbureau dat Ska inschattingsfout na inschattingsfout maakte, voordat de organisatie vorig jaar de contracten verscheurde.
rapporten
Beeld: iStock

Het rapport is in zijn geheel gedeeld met alle ouders. ‘Het is een van de acties waarmee we willen laten zien echt transparant te zijn’, aldus Joosten tegen De Gelderlander. De directeur handelde vanuit ‘goede intentie’, maar de acties hebben soms een ‘averechts effect’ gehad, schrijft ze zelf in een begeleidende brief aan de ouders.

Contracten ontbinden

De Amersfoortse kinderopvangorganisatie voelde zich vorig jaar genoodzaakt zo’n 200 lopende contracten met ouders te ontbinden bij bso’s en kinderdagverblijven. Zo’n dertien ouders stapten daarop naar de Geschillencommissie, waarbij Ska uiteindelijk in het ongelijk werd gesteld. De commissie vond dat de kinderopvang het opzeggen van de contracten had kunnen voorkomen. Ska moest vanwege de uitspraak opnieuw opvang bieden aan de kinderen van deze ouders.

Joosten zei destijds hierover tegen Kinderopvangtotaal: ‘De uitspraak van de Geschillencommissie was een shock. We hadden op een genuanceerdere uitkomst gehoopt. Het hele proces waarbij we uiteindelijk tot het besluit kwamen om van een groep ouders het contract te ontbinden, is erg gedegen gegaan.’ Ska heeft hierbij volgens de bestuurder naar alle mogelijkheden en alternatieven gekeken. ‘Dit was echt de laatste optie. Maar we hebben dit uiteindelijk heel bewust gedaan; we konden geen veilige kinderopvang meer bieden die aan de volledige wetgeving voldeed.’

‘Pijnlijk’

Afgelopen mei 2023 liet Ska een onderzoek uitvoeren door een extern bureau naar de gang van zaken. Joosten zegt tegen de Gelderlander diep geraakt te zijn door het rapport, dat is opgesteld door Cavo consulting. ‘Het was pijnlijk om te lezen, omdat we het graag goed willen doen en dat is niet voldoende gelukt.’ De onderzoekers zijn kritisch ten opzichte van Ska. Zij stellen dat het reorganisatieplan Ska in Balans volgde op een aaneenschakeling van gebeurtenissen waarin de organisatie keer op keer achter de feiten aan liep. Het management verwachtte bijvoorbeeld een economische recessie na de coronaperiode, waarin de vraag naar kinderopvang zou afnemen, maar dat gebeurde niet. En dus kwamen ouders in oktober 2021 steeds vaker op het laatste moment voor een dichte deur te staan. Het gevolg? Onrust onder medewerkers en ouders.

Vervolgens wilde de directie ‘de pijn eerlijk verdelen’ onder alle locaties van Ska en sluitingen eerder aankondigen. Hierbij werd een beroep gedaan op een hoge mate van flexibiliteit voor medewerkers, die daardoor nog vaker het bijltje erbij neergooiden. Om eruit te komen werd daarom in alle haast een reorganisatie op poten gezet. Risico’s werden van te voren niet goed doordacht, stellen de onderzoekers.

Rust

De inkrimping heeft wel zin gehad volgens de onderzoekers en volgens Joosten. Er zijn geen sluitingen meer nodig geweest, het ziekteverzuim loopt terug en het verloop onder medewerkers ook iets. ‘Achteraf bezien is het management wel van mening dat een lokale aanpak met maatwerk voor stabiele en instabiele locaties beter was geweest.’ Joosten zegt aan de slag te gaan met aanbevelingen uit het rapport.

Lees het volledige artikel van de Gelderlander hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.