Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sjoukje Andriessen – Een vraagouder vertelt

Ouders van MedischGastOuder kunnen voor hun kinderen zonder extra zorgbehoefte, dus ‘de broertjes en zusjes’, gebruik maken van de kinderopvangtoeslag. Broertjes en zusjes kunnen opgevangen worden bij dezelfde gastouder. Daarnaast zetten wij graag ons zesde zintuig in bij het ‘matchen’ van vraagouder en gastouder.
Al met al veel geregel voordat de opvang van start kan gaan, soms reden voor ouders om te zeggen: ‘ik moet nog maar eens zien of jou dat allemaal gaat lukken, een indicatie krijgen én een geschikte gastouder vinden.’ Ouders van kinderen met een extra zorgbehoefte zijn toch specialisten geworden in de zorg voor hun kind. Daarom vinden ze het vaak extra moeilijk om hun kind achter te laten bij een gastouder en daarmee de zorg over te dragen.

Het gezin heeft veel meegemaakt
Onlangs werd ik gebeld door een maatschappelijk werker van het academische ziekenhuis Nijmegen over een alleenstaande moeder van 2 kinderen met een zoon van 4 en een dochter van 6 jaar. Dit gezin heeft veel meegemaakt in korte tijd. Bij de dochter werd een hersentumor geconstateerd toen zij 15 maanden oud was. De tumor kon gelukkig gedeeltelijk verwijderd worden door middel van chemotherapie en operaties. Na de operatie is zij voor een groot deel blind geworden waardoor ze nu zintuiglijk gehandicapt is. Haar moeder begeleidt haar in haar handicap, let extra goed op haar gedrag en vraagt zich onder andere af of een gedragsverandering nu veroorzaakt wordt door de aangroeiende hersentumor of dat het toch gewoon heel onschuldig is en hoort bij haar ontwikkeling.

Even spannend, maar nu….
In eerste instantie stond de moeder wel een beetje cynisch tegenover opvang door een medisch gastouder. Ze zei: ‘Iemand reikte mij een folder aan van MedischGastOuder. Ik heb contact opgenomen en de zorgcoördinator kwam voor een intake gesprek. Allereerst moest er een CIZ indicatie aangevraagd worden voor een persoonsgebonden budget, en vervolgens moest er een gastouder gevonden worden bij mij in de buurt. Bij allebei had ik mijn vraagtekens. Ik zei tegen de zorgcoördinator: ‘Veel succes bij het CIZ, dat gaat je niet lukken! Maar het lukte uiteindelijk wél. Na een spannend begin, is opvang door een medisch gastouder voor haar een uitkomst gebleken: ‘Heel spannend vond ik het. Een schuldgevoel kwam naar boven en ik ging twijfelen, of ik er voor de kinderen wel goed aan deed. Maar ik heb het doorgezet en het heeft goed uitgepakt. Alles is bij de gastouder natuurlijk anders, maar dat is juist goed, vind ik nu. Zij hebben huisdieren, en dat is leuk voor de kinderen. De kinderen mogen helpen met allerhande huishoudelijke taken. Dat geduld had ik niet meer. Maar gelukkig gaat het leren voor de kinderen daar gewoon door. Ik merk aan de kinderen dat ze zich daar goed ontwikkelen. De kinderen worden echt opgenomen in het gezin. En dat, terwijl ze maar een dag in de week bij de gastouder zijn. Ze vinden het heerlijk om ernaartoe te gaan!’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.