Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Signalen autisme al vroeg zichtbaar

Ongeveer 20 procent van de kinderen met een oudere zus of broer met autisme heeft zelf ook een stoornis in het autistisch spectrum. Op anderhalfjarige leeftijd zijn de eerste symptomen, zoals afwijkend oogcontact, al duidelijk te zien bij deze kinderen.
Signalen autisme al vroeg zichtbaar
Foto: ANP

Dat blijkt uit het onderzoek ‘In Siblings, Autism Signs Often Apparent At 18 Months’. Het onderzoek bevestigt volgens onderzoeksleider Katarzyna Chawarska de noodzaak van een diagnostische screening in de eerste drie levensjaren. Dit zegt zij tegen nieuwssite Disability Scoop. Met zo’n screening kun je autisme eerder herkennen zodat de kinderen eerder de juiste ondersteuning krijgen.

Autisme komt bij jongens twee keer vaker voor dan bij meisjes. In totaal heeft bijna 3 procent van alle kinderen van 4-12 jaar autisme of een aanverwante stoornis. Lees meer >>

Symptomen

Signalen die mogelijk autisme kunnen voorspellen, zijn afwijkend oogcontact en herhalend gedrag. Bij 20 procent van de kinderen met een broer of zus met autisme waren symptomen te ontdekken. Bij meer dan de helft hiervan waren de symptomen al duidelijk zichtbaar op de leeftijd van anderhalf jaar. Bij de rest werden de eerste symptomen in ieder geval voor hun derde levensjaar zichtbaar.

Onderzoek

De gegevens van 719 kinderen met een oudere broer of zus met een stoornis in het autistische spectrum werden onderzocht. Bij 18 en 36 maanden werden onderzoeken gedaan op het gebied van sociaal, communicatief en herhalend gedrag. De helft van de kinderen die later autisme kregen, keek iemand niet goed aan. Ze maakten bovendien weinig gebaren en waren beperkt in hun verbeeldend spel. Andere kinderen van de 20 procent lieten herhalend gedrag zien. Zij hadden weinig non-verbale communicatieve vaardigheden. Combinaties van deze symptomen kunnen voorspellen welke diagnose een kind op latere leeftijd krijgt.

In 2015 krijgen gemeenten de verantwoordelijkheid voor de hele jeugdzorg. De kans is groot dat er meer zorgkinderen in de reguliere kinderopvang gaan meedraaien. Kan de kinderopvang dit aan? En is het financieel haalbaar? Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.