Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Serie IKK in de praktijk – Doorwerken in de zomer

De wet IKK belooft op papier kwaliteitsverbetering, maar de praktijk is weerbarstig. Veel ondernemers, zeker de kleine, worstelen elke dag met de invoering van regels als de drie-uursregeling, de inzet van een pedagogisch coach, de nieuwe ratio voor baby’s en het vaste gezichtencriterium. In deze serie volgen we Ramona Overmars, eigenaresse van kinderopvangorganisatie High Five! in Almelo. Ze neemt ons mee in hoe IKK in de praktijk vorm krijgt met soms meevallers, maar soms ook grote tegenvallers. Deel 1: Doorwerken in de zomer.
AdobeStock

Een zomervakantie zit er voor mij dit jaar niet in’, vertelt Ramona Overmars. Dat heeft niet alleen te maken met IKK, maar ook met de opening van haar tweede locatie in Almelo waar vanaf 1 september eerst met één bso-groep wordt gestart en vanaf 1 januari 2019 met nog een bso-groep en een kinderdagverblijf. ‘Ik heb er ontzettend veel zin in om te beginnen en eindelijk de mensen op onze wachtlijst een plek op onze opvang te kunnen bieden. Maar het is natuurlijk puzzelen qua personeelsinzet, groepsindeling en al het papierwerk dat erbij komt kijken.’ En dat in een tijd dat ze haar handen al vol heeft aan alle nieuwe regels vanwege de wet IKK.

Kinderopvang High Five! in Almelo bestaat nu nog uit één locatie met 12 plekken voor de dagopvang en 46 plekken voor de bso. Straks komt daar dus een tweede locatie (Moppies & Muiters) bij. Kinderopvang High Five! onderscheidt zich omdat ze zonder VVE-programma werken. Ramona profileert zich daar mee en merkt dat dit bij ouders aanslaat. ‘We werken kindvolgend zonder vast programma. We lunchen niet standaard m 11.30 uur, maar kijken wanneer kinderen eraan toe zijn.’ Verder is ze trots op het kwaliteitsmerk groene kinderopvang, de moestuin, dieren, energiezuinige binnenruimte en uitdagende buitenruimte. Verder onderscheidt High Five! zich met klantvriendelijke tarieven waarbij ouders bij de start van de opvang kunnen aangeven tussen welke tijden ze precies opvang nodig hebben, zodat alleen die uren berekend worden (en niet de voorbereidingsuren).

‘Zeker bij baby’s is de vaste gezichtenregel heel krap’

Als het gaat over IKK: ‘Ik durf wel te stellen dat we prima op schema lopen als het  gaat om de implementatie. Maar er zijn nog uitdagingen en de regels die al in zijn gegaan, blijken niet altijd toepasbaar.’ Het meest ergert Ramona zich aan het vaste gezichtencriterium. ‘Onwerkbaar. Ik ben nu nog heel flexibel naar mijn collega’s. Zwemt je kind af en wil je daarbij zijn, dan regelen we dat. Maar met zo’n regel kan ik met die houding in de problemen komen omdat er bijna geen ruimte is om een keer af te wijken. Zeker bij baby’s is de vaste gezichtenregel heel krap. Hoe goed bedoeld, in de praktijk was er op onze kleine locatie al sprake van alleen maar vaste gezichten. Iedereen kent alle kinderen en de kinderen kennen ons. Deze regel brengt daar geen verbetering in.’

De IKK-puzzel voor deze zomer is hoe Ramona de hbo-coach gaat inzetten. ‘Ik heb iemand in dienst die hbo-geschoold is en eigenlijk al zo’n rol vervult, maar ze voldoet niet exact aan de specifieke scholingseisen die de overheid nu stelt. Nu moet ik een goed functionerende kracht voor hetzelfde werk toch bijscholen. Dat gaat lukken, maar het is zo jammer dat iets wat eigenlijk goed functioneert, toch weer aangepast moet worden.’

Een tweede uitdaging waar Ramona zich zorgen over maakt, is het vinden van geschikt personeel. Twee medewerkers gaan mee naar de nieuwe locatie van wie er één locatiemanager wordt en de ander ook een rol als pedagogisch coach gaat vervullen. Heel blij was Ramona toen ze een telefoontje kreeg van een oud-stagiaire. ‘Ze zocht een baan en gaf aan het bij ons enorm naar de zin te hebben gehad. Wij waren ook erg tevreden over haar. Ze gaat in september aan de slag op onze nieuwe locatie.’ Maar als de locatie net zo hard groeit, en de voortekenen lijken gunstig, zullen er meer mensen bij moeten komen. ‘Ik mag wel op tijd beginnen met werven nu de arbeidsmarkt steeds krapper wordt’, kijkt Ramona alvast vooruit.


De volgende keer vertelt Ramona in deze serie meer over de nieuwe beroepskracht-kindratio, zowel op de dagopvang als de bso en wat deze regelwijziging met haar groepen doet.


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.