Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SCP-onderzoek: zorgen van ouders bij heropening kinderopvang

Welke gevolgen hebben coronamaatregelen voor het leven van alle dag? Het Sociaal en Cultureel Planbureau keek naar de gevolgen van heropening van de scholen en de kinderopvang. Welke zorgen leven er bij ouders?
onderzoek ouders naar kinderopvangsysteem
iStock

Naar schatting houden 10 tot 15 procent van de ouders hun kinderen nog thuis van de kinderopvang (een schatting van brancheorganisaties). Dat kan volgens het SCP twee dingen betekenen: dat hun kinderen of zijzelf verkouden of ziek zijn, of dat ze hun kinderen niet naar school willen brengen omdat zij zich zorgen maken over de gezondheidsrisico’s hiervan.

Advies RIVM

De eerste categorie ouders volgt het advies van de overheid en het RIVM op. De tweede groep doet dat niet. ‘Als een deel van de ouders besluit hun kinderen thuis te houden, zullen de problemen die de sluiting van opvang en onderwijs voor kinderen, ouders, de economie én de samenleving met zich mee heeft gebracht, deels blijven bestaan’, schrijft het SCP in de notitie Zorgen van ouders bij de terugkeer naar kinderopvang.

Ondersteuning vanuit overheid ‘cruciaal’

‘Het is in de versoepelingsfase nodig om stil te staan bij de percepties en ervaringen van ouders’, aldus het SCP. Als ouders zorgen hebben, kunnen zij die met hun huisarts en de kinderopvang bespreken. Volgens het SCP is het vertrouwen in huisartsen en ‘naasten’ groot, dus dat zou ouders gerust kunnen stellen. Maar bij huisartsen en kinderopvangorganisaties kunnen er zorgen leven en daarom noemt SCP voor ondersteuning vanuit de overheid, wellicht met hulp van de brancheorganisaties, ‘cruciaal’. ‘Er kan hierbij worden gedacht aan goede en transparante handhaving van de hygiëneregels, bescherming voor ouders met gezondheidsrisico’s en duidelijke communicatie.’

Vertrouwen in overheid

Het SCP-onderzoek laat zien dat dat een groot deel van de burgers vertrouwen heeft in de overheid en experts, maar dat er ook twijfels bestaan. Het SCP verwacht vanuit eerdere onderzoeken dat niet alle ouders het openen van de scholen en opvang veilig vinden. En dat de bereidheid van ouders om hun kinderen naar school en de opvang te brengen de komende maanden kan fluctueren.

Proefkonijnen

‘Het is denkbaar dat het vertrouwen van ouders extra getest wordt doordat er door de ernst van deze gezondheidscrisis veel op het spel staat. Ouders zullen daardoor wellicht bang zijn dat hun kinderen proefkonijnen zijn in een gevaarlijk experiment. Voor een deel van de ouders zal daarbij gelden dat zijzelf of andere naasten door gezondheidsproblemen tot een risicogroep behoren en zij daarom geen risico’s willen nemen.’

Het vertrouwen van ouders kan ook onder druk komen te staan doordat in de huidige crisis wetenschappelijke inzichten niet eenduidig en definitief zijn. Het kabinet geeft openlijk toe dat het zijn beslissingen op incomplete informatie baseert, schrijft het SCP.

Praktische knelpunten

Ook praktisch gezien kan het voor ouders aantrekkelijker zijn om hun kinderen voorlopig thuis te houden: ‘Denk aan wisselende haal- en brengtijden voor verschillende kinderen, korte dagen en schooltijden en openingstijden van de bso die niet op elkaar aansluiten. De kans is dus aanwezig dat ook ouders die twijfelen, daarom besluiten hun kinderen voorlopig nog niet te brengen.’

Bekijk de SCP-notitie Zorgen van ouders bij de terugkeer naar kinderopvang >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.