Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SCP: ‘Bezuinigingen op kinderopvang kortzichtig’

SCP: 'Bezuinigingen op kinderopvang kortzichtig'

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uit forse kritiek op de bezuinigingsplannen van het kabinet Rutte. De maatregel om te snijden in de toeslag voor de kinderopvang vindt het SCP kortzichtig. ‘De maatregel is niet goed doordacht’ aldus SCP-onderzoeker Rob Bijl.

Omslagpunt
De kritiek komt als aanvulling op het woensdag verschenen rapport de Sociale Staat van Nederland van het SCP. Hieruit blijkt dat Nederland economisch en sociaal op een omslagpunt staat. Tot nu toe heeft ons land de crisis goed doorstaan, maar voor de komende jaren zijn de vooruitzichten somber. De aangekondigde bezuinigingen zullen vrijwel iedereen raken verwacht Bijl.

Vrouwen stoppen met werken
‘De bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag levert op korte termijn geld op voor de staatskas. Maar uiteindelijk leidt dit ertoe dat meer vrouwen besluiten om minder of zelfs helemaal niet meer te werken. Hun bijdrage aan de economie loop je hierdoor mis’ zegt Bijl. Hetzelfde scenario schrift hij uit voor de zorg: zwervers zijn uit het straatbeeld verdwenen, maar keren terug als psychiatrisch patiënten de dure zorgrekeningen niet meer kunnen betalen. De samenlveing zal uiteindelijk duurder uit zijn.
‘De kritiek van het SCP op het bezuinigingsbeleid van dit kabinet snijdt hout’ zegt fractievoorzitter van GroenLinks Jolande Sap woensdag. ‘Onderzoek van GroenLinks liet eerder al zien dat de bezuinigingen op de kinderopvang ertoe leiden dat veel ouders minder gaan werken of zelfs helemaal stoppen. Dat is het paard achter de wagen spannen.’

Balans
Het SCP maakt iedere 2 jaar met De Sociale Staat de balans op van de samenleving. Aan de hand van kerncijfers worden ontwikkelingen geanalyseerd op de terreinen als onderwijs, arbeid, gezondheid en veiligheid. Verder wordt aandacht besteed aan onder meer de publieke opinie en het politieke klimaat.

Bron: ANP
Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.