Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rutte en Van Ark: ‘Veel bewondering voor kinderopvangmedewerkers in coronacrisis’

Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Tamara van Ark bezochten vrijdag twee locaties van kinderopvang SkippyPePijn in Pijnacker. Ze hebben veel bewondering voor het harde werken in de kinderopvangsector tijdens de coronacrisis.
Minister-president Mark Rutte bij een bezoek aan een kinderopvanglocatie. Foto: ANP

Misschien was de kinderopvang nog nooit zo belangrijk en kon zij het belang van haar maatschappelijke functie nog nooit eerder zo goed laten zien als nu, tijdens de coronacrisis. De enorme inzet van medewerkers blijft gelukkig niet onopgemerkt. Rutte en Van Ark brachten een bezoek aan locaties van kinderopvang SkippyPePijn, om hun te bedanken voor hun inzet. En daarmee de hele kinderopvangsector.

Van Ark

Tamara van Ark: ‘Dankzij de kinderopvang kunnen mensen die we keihard nodig hebben, zoals zorgmedewerkers, de politie en de voedingsindustrie, hun werk blijven doen. Dit vraagt ook veel van de sector. Tijdens mijn bezoek aan Pijnacker heb ik gezien met hoeveel energie de pedagogisch medewerkers op zoek zijn gegaan naar alternatieve manieren om de kinderopvang zo passend mogelijk in te richten. Afstand bewaren tot elkaar, veel de handen wassen en kinderen die de situatie maar moeilijk kunnen begrijpen, geruststellen. Ik heb hier heel veel bewondering voor.’

24-uursopvang

SkippyPePijn biedt, net als vele kinderopvangorganisaties in Nederland, zeven dagen per week 24-uursopvang aan voor ouders die nacht- en weekenddiensten draaien. Van de medewerkers zelf vraagt deze vorm van noodopvang ook veel flexibiliteit. Pedagogisch medewerkers houden tijdens het werk anderhalve meter afstand tot elkaar en leren kinderen hoe zij om moeten gaan met de richtlijnen van het RIVM. Directeur Simone de Jong: ‘Wij willen ouders blijven ontzorgen zodat de cruciale beroepsgroep hun functies uit kunnen voeren. Juist in deze tijd hebben wij elkaar enorm nodig en nemen hierin onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.’

‘Ontzettend belangrijk werk’

Wethouder Peter Hennevanger, Gemeente Pijnacker-Nootdorp: ‘De kinderopvang verricht ontzettend belangrijk werk. Als gemeente zijn wij heel trots op de voortvarendheid waarmee de kinderopvangorganisaties in onze gemeente invulling hebben gegeven aan de nood- en crisisopvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepen en vitale sectoren. En vandaag werd nog maar eens bevestigd met hoeveel energie ervoor wordt gezorgd dat de kinderen de aandacht krijgen die ze verdienen.’

Vraag noodopvang neemt toe

Normaal gesproken maken zo’n 825.000 kinderen gebruik van kinderopvang (gemiddelde aantal over 2019). Tot nu toe maakt gemiddeld 10 procent van het reguliere klantenbestand gebruik van de noodopvang, met lokaal uitschieters naar 15 procent of meer. De vraag neemt toe. Veel ouders nemen daarbij meer uren af dan normaal. Daarnaast zijn er ook ouders die eerder geen gebruik maakten van kinderopvang, maar dat nu vanwege hun werk in cruciale sectoren wel doen. De verwachting is dat het gebruik de komende weken nog wat zal stijgen.

Meivakantie

De noodopvang wordt nu georganiseerd op locaties en met personeel van scholen en de kinderopvang. Belangrijk is dat ook straks tijdens de meivakantie de noodopvang goed kan blijven draaien en er voldoende locaties, ook vanuit de scholen, beschikbaar blijven voor de noodopvang. Hierover vindt nu overleg plaats met het ministerie van OCW en gemeenten, laat de Rijksoverheid weten.

Bron: Rijksoverheid.nl

De reguliere kinderopvang is nu drie weken dicht. Steeds meer ouders met vitale beroepen maken gebruik van de noodopvang. Waar vaak nog ‘iets te regelen’ viel, lijkt de rek er bij veel ouders uit. Meer kinderen komen naar de noodopvang en pedagogisch professionals reageren verdeeld. ‘Hoe meer kinderen naar de opvang gaan, hoe groter het risico voor de medewerkers.’ Lees meer

1 REACTIE

  1. Op deze foto is de 1,5 meter blijkbaar niet in acht genomen? Hoe bewaar je die 1,5 meter afstand binnen de kinderopvang? Als houder en PM van een mini BSO met meer dan voldoende ruimte kan ik niet bedenken hoe ik de 1,5 meter afstand moet waarborgen. Ik kan de gezondheid risico’s met gevolg tot ernstig letsel niet uitsluiten . Handen wassen, desinfecteren van de ruimte, handgrepen etc., dat lukt nog wel. Maar hoe ik kinderen moet begeleiden om lichamelijk contact te vermijden, hoe ik zorg dat Jantje niet in zijn neus rommelt tijdens het spelen met lego ? en Marietje toch over andere kinderen niest? Stoeien, knuffelen ? Kinderopvang openstellen brengt waarschijnlijk volle groepen aangezien niemand op vakantie zal gaan en ouders de kinderen graag even onderbrengen tijdens de mei vakantie. Ik kan mijn vrijwillige medewerkers niet vragen te assisteren i.v.m. risico op besmetting. Na ruim 3 weken keurig thuis blijven moet ik er dan toch aan geloven en de groepen begeleiden, niet de 2 in de noodopvang maar 10 kinderen. Heeft iemand tips om de kinderen op 1,5 meter afstand van elkaar te begeleiden ?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.