Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim helft (57%) kinderopvangmedewerkers vindt werkdruk te hoog

Terwijl werkgevers, branchepartijen en ministers alles uit de kast halen om de werkdruk in de kinderopvang aan te kaarten én oplossingen te vinden, zijn de cijfers van arbeidsmarktplatform Kinderopvang werkt! allerminst positief: 57 procent van de medewerkers vindt de werkdruk (veel) te hoog. De meest genoemde oorzaak? Het personeelstekort en overwerken.
ruim-helft-57-kinderopvangmedewerkers-vindt-werkdruk-te-hoog
Foto: Krakenimages.com / stock.adobe.com

Het zijn cijfers die ons allemaal weer met de neus op de feiten drukken, want hoewel de sector hard bezig is om personeelstekorten terug te dringen en de werkdruk op de korte én lange termijn zoveel als mogelijk te verminderen, ervaart een groot deel van de medewerkers nog altijd een te hoge werkdruk.

Factsheet

Dat blijkt uit de nieuwe factsheet Werkdruk en werkplezier in de kinderopvang* (september 2022) van Kinderopvang werkt!. De drie belangrijkste oorzaken van de werkdruk zijn:

 1. Tekort personeel en overwerk
 2. Hoog ziekteverzuim
 3. Werk-privébalans

Drie oplossingsrichtingen die kinderopvangprofessionals aandragen zijn:

 1. Bespreekbaar maken
 2. Extra personeel
 3. Training en coaching

Werktevredenheid

Ondanks de hoge werkdruk, is een groot deel (70 procent) zeer tevreden met het werk. In 2020 was dat aantal wel hoger, toen was nog 78 procent van de medewerkers tevreden over het werken in de kinderopvang.

58 procent van de ondervraagden zegt trots te zijn op het werk en de organisatie, in 2020 was dat nog 60 procent.

Uitstroom

De sector zag een verloop van 14 procent onder haar medewerkers. 79 procent van hen verlaat de sector zorg en welzijn. Om uitstroom aan te pakken worden er vijf oplossingen genoemd:

 1. Aantrekkelijkere arbeidsvoorwaarden
 2. Bevorderen dialoog leidinggevende en medewerker
 3. Verbeteren werksfeer en sociale contacten
 4. Verbeteren arbeidsomstandigheden
 5. Verbeteren ontwikkeling- en loopbaanmogelijkheden

Ziekteverzuim

Kinderopvang werkt! heeft ook een nieuwe factsheet Verzuimcijfers kinderopvang (september 2022) gepubliceerd. Daaruit blijkt dat over de jaren heen het ziekteverzuimpercentage stijgt. In het tweede kwartaal van 2022 betrof het ziekteverzuimpercentage 7,7 procent. Dat wil zeggen dat medewerkers gemiddeld 7,7 procent van hun totale aantal werkdagen in een jaar ziek zijn geweest. Een jaar eerder (tweede kwartaal van 2021) lag dat percentage nog op 6,9 procent, wat toen al ongekend hoog was, te lezen in dit artikel.

*De bronnen die voor de factsheet zijn gebruikt: AZW, CBS, FCB, arbeidsmarktverkenning.

In de Miljoenennota, de evaluatie IKK en de Kamerbrief aanpak personeelstekort in de kinderopvang worden oude en nieuwe initiatieven, maatregelen, aanpassingen en ideeën aangevoerd. Het Informatiecentrum Kinderopvang (ICKO) draagt oplossingsrichtingen aan, voor de knelpunten in de kinderopvang. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.