Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim 1 miljoen kinderen gaan naar de kinderopvang

Ruim 1 miljoen kinderen maakten in 2021 gebruik van kinderopvang. In totaal werd er bijna 3,5 miljard euro aan kinderopvangtoeslag uitgekeerd dat jaar. Het aantal kinderen dat door gastouders wordt opgevangen, daalde in 2021 opnieuw. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.
ruim-1-miljoen-kinderen-gaan-naar-de-kinderopvang
Krakenimages.com / stock.adobe.com

Nog niet eerder gingen er zoveel kinderen naar de kinderopvang in Nederland. Hoewel het aantal 0- tot 12-jarige kinderen in de afgelopen jaren is afgenomen, stijgt het aantal kinderen met kinderopvangtoeslag sinds 2015. In de periode 2015 tot 2018 was de groei in de dagopvang voornamelijk het gevolg van de omvorming van peuterspeelzalen tot kinderopvanglocaties. In deze periode steeg het aantal 0- tot 4-jarigen in de dagopvang met ruim 100 duizend. Vanaf 2019 vlakte de groei van het aantal kinderen in de dagopvang af.

Verdeling bso en dagopvang

De buitenschoolse opvang ving in 2021 bijna 536 duizend kinderen op, de dagopvang 541 duizend. Het aantal kinderen dat door erkende gastouders wordt opgevangen, daalde in 2021 voor het vierde jaar op rij. In 2021 werden ruim 127 duizend kinderen door een erkende gastouder opgevangen, ruim 26 duizend minder dan in 2017. Vergeleken met een jaar eerder daalde in 2021 vooral het aantal kinderen dat voor of na school door gastouders werd opgevangen.

3,5 miljard euro kinderopvangtoeslag

In 2021 ontvingen ruim 668 duizend ouders toeslag voor de opvang van in totaal ruim 1 miljoen kinderen. Dat waren bijna 6 duizend meer ouders en 11 duizend meer kinderen dan in 2020. Gemiddeld ontvingen toeslagontvangers 5.230 euro per jaar, 250 euro meer dan in 2020. Bij elkaar opgeteld werd er bijna 3,5 miljard euro aan kinderopvangtoeslag uitgekeerd aan ouders.

Verschillende vormen opvang

Het grootste deel van de ouders maakt gebruik van verschillende vormen van opvang. Uit cijfers uit de Enquête beroepsbevolking blijkt dat in 2021 6 procent van de huishoudens met kinderen van twaalf jaar of jonger en werkende ouders aangaf uitsluitend gebruik te maken van formele opvang. Bij 16 procent lag de zorg voor de kinderen op momenten dat men werkte enkel bij de partner. De overige huishoudens maakten gebruik van andere vormen van opvang of een combinatie van formele opvang met andere vormen. Bij 16 procent van de huishoudens werd de zorg door de partner aangevuld met een onbetaalde oppas én formele opvang. Ook wordt de zorg door de partner relatief vaak gecombineerd met ofwel formele opvang of een onbetaalde oppas.

Bron: CBS

Er is een nieuwe beslisboom voor de kinderopvang, die geldt voor kinderen van alle leeftijden. Er is ten opzichte van de vorige beslisboom alleen een extra stap toegevoegd voor de 0- tot en met 3-jarigen. Lees meer

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.