Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rouvoet steunt groot onderzoek naar gedragsproblemen

Rouvoet steunt groot onderzoek naar gedragsproblemen

Generation R, een grootschalig onderzoek naar het vroegtijdig opsporen van gedragsproblemen, wordt ondersteund met 4,5 miljoen euro. Dit bedrag investeert demissionair minister André Rouvoet.

Gedragsproblemen voorkomen
In het onderzoek worden 10.000 kinderen met gedragsproblemen onderzocht. Er wordt niet alleen gekeken waar gedragsproblemen vandaan komen, maar ook wat het effect is van de omgeving op de ontwikkeling van kinderen. Ook willen onderzoekers weten waarom bepaalde gezondheidsproblemen of ontwikkelingsvraagstukken bij sommige kinderen meer voorkomen. Met de uitkomsten van dit onderzoek hopen onderzoekers dat gedragsproblemen zoals agressief gedrag, hyperactief gedrag zoals ADHD en angststoornissen in de toekomst zelfs voorkomen kunnen worden.

Negen jarigen onderzocht
Andre Rouvoet: ‘Het mooie van Generation R is dat de resultaten heel bruikbaar zijn in de dagelijkse praktijk van opvoeden en opgroeien en daar ook naar worden doorvertaald. Bijvoorbeeld via de zorg voor zwangeren en straks, als de resultaten uit het onderzoek naar vijfjarigen bekend worden, naar de jeugdgezondheidszorg. Het programmaministerie voor Jeugd en Gezin wil daarom graag de volgende ronde van het onderzoek steunen.’
Die volgende ronde betekent dat de 10.000 deelnemertjes uitgebreid worden onderzocht als ze de leeftijd van 9 jaar bereiken. Dit gebeurde ook toen ze vijf jaar werden.  Daarnaast worden de kinderen geïnterviewd en moeten mensen in de omgeving van het kind (ouders en leerkrachten) vragenlijsten over het kind invullen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.