Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Robert M.: ‘Mijn vonnis is al geschreven’

Robert

Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, heeft de stellige overtuiging dat de rechtbank het vonnis in zijn zaak al heeft geschreven. Dat zei hij dinsdag tijdens de toelichting op het wrakingsverzoek dat M. en zijn advocaten hebben gedaan. M. wil nieuwe rechters, omdat de huidige zijns inziens vooringenomen zijn.

Nooit meer vrijkomen
‘Ik moet nooit meer vrijkomen, zo vatte M. de door hem voorziene conclusie van dat vonnis samen. De 28-jarige Let vreest dat hij voor de rest van zijn leven in een tbs-kliniek verdwijnt. M. verweet de rechtbank dat zij trucjes toepast, waardoor hem de kans op een eerlijk proces wordt ontnomen. De voorzitter van de rechtbank die M.’s zaak behandelt, Frans Bauduin, wierp die suggestie dinsdag verre van zich. Bauduin en zijn collega Martien Diemer betoogden ten overstaan van de wrakingskamer dat zij zich niet vooringenomen hebben getoond, ook niet toen zij in december bepaalden dat de bij de zaak betrokken ouders spreekrecht hebben.

Lees alle artikelen over de rechtszaak van Robert M. in ons dossier >>

Spreekrecht ouders
Maandag, op de eerste dag van het proces, hebben M.’s advocaten Wim Anker en Tjalling van der Goot de rechtbank gevraagd haar beslissing over het spreekrecht terug te draaien. De raadslieden baseerden zich bij dat verzoek op een uitspraak van de Hoge Raad in een andere zaak. Daarin bepaalde de raad dat de zittingsrechter het spreekrecht niet mag verruimen. Volgens de huidige wettelijke regeling hebben ouders van slachtoffertjes geen spreekrecht.

Ouders ook slachtoffer
De rechtbank ziet dat anders. In een zaak als die van M. zijn ouders ook als slachtoffer aan te merken. De rechtbank heeft in haar motivering van het toekennen van het spreekrecht gesproken over de aard en omvang van de zaak. Volgens advocaat Anker heeft de rechtbank daarmee een voorschot genomen op het eindvonnis. Hij vindt dat de rechtbank zich door de recente, kraakheldere uitspraak van de Hoge Raad had moeten laten terugfluiten. Het handhaven van het spreekrecht is voor M. is een signaal geweest dat de rechtbank mogelijk partijdig is.

Het Openbaar Ministerie wil dat de wrakingskamer het verzoek om nieuwe rechters afwijst. Volgens het OM is het wrakingsverzoek een verkapt hoger beroep tegen een beslissing die M. niet bevalt.

Bron: ANP
Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.