Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

RIVM wil pm’ers vaccineren tegen kinkhoest

RIVM wil pm'ers vaccineren tegen kinkhoest

Iedereen die veel met baby’s werkt, zoals medewerkers in de kinderopvang, kinderartsen, verloskundigen en ook ouders moeten opnieuw gevaccineerd worden tegen kinkhoest. Dit vindt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Alleen dan krijgen kwetsbare pasgeborenen genoeg bescherming tegen de besmettelijke ziekte. In totaal zou het gaan om honderdduizenden mensen.

Binnen een jaar advies
De uitspraak is gedaan door projectleider kinkhoest bij het RIVM Frits Mooi in het Algemeen Dagblad en wordt verder uitgelegd op een landelijke dag over het rijksvaccinatieprogramma dat woensdag plaatsvindt. De regering zal na een advies van de Gezondheidsraad besluiten of er inderdaad een extra inenting tegen kinkhoest komt. Dit advies wordt binnen een jaar verwacht.

Opnieuw geïnfecteerd
Jaarlijks zouden honderd tot driehonderd baby’s door kinkhoest in het ziekenhuis belanden, waarvan er één overlijdt. Mooi benadrukt dat het effect van de vaccinatie na verloop van tijd wegebt. Tieners en volwassnen kunnen alsnog worden geïnfecteerd. Hij vindt dat eens per tien jaar een hervaccinatie nodig is. Baby’s krijgen nu na twee maanden een vaccin tegen kinkhoest. Kinkhoest leidt tot voortdurend hoesten en kan tot zuurstoftekort en interne bloedingen leiden.

Bron: Algemeen Dagblad
Foto: ANP Photo

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Baby’s krijgen de eerste vaccinatie doorgaans met 2 maanden. Maar ze zijn dan natuurlijk nog lang niet volledig beschermd. Een goede bescherming hebben ze ongeveer na een jaar, en de vaccinatie wordt nog eens herhaald met 4 jaar en met 9 jaar. Bij kinderen die met 2 maanden een beetje ziek zijn, wordt de eerste prik al uitgesteld. Dus het kan heel goed dat er baby’s op het dagverblijf komen die nog niet eens de eerste prik hebben gehad. En denk aan de kinderen die vanuit het buitenland hierheen komen. Die moeten soms hun hele vaccinatie nog opbouwen op latere leeftijd.
    Wij hebben toch de taak kwetsbare jonge kinderen te beschermen, ik vind dat daar ook bij hoort dat je zelf als pedagogisch medewerker zorgt dat je niet als infectiebron fungeert. En inderdaad: lees je in! Er gaan nu veel indianenverhalen rond over de gevaren van vaccineren, maar er wordt dan wel eens vergeten wat de kindersterfte was aan infectieziektes, voordat er vaccinatie was. Het RIVM is niet onze vijand hoor!

  3. Wat een lariekoek, wordt er ook gekeken wat vaccins voor de gezondheid van kinderen en volwassenen doet, alle bijwerkingen etc. Ik denk dat er weer ergens in een of andere fabriek teveel vaccins op de schap liggen, net als met de mexicaanse griep. Ik ben niet bereid mijn gezondheid en die van onze kinderen hiervoor op het spel te zetten. Wanneer wordt er een keer serieus naar de gevolgen van de vaccins voor de kinderen gekeken en daar ouders eerlijk over voorgelicht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.