Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RIVM: Kans op besmetting mazelen uiterst klein

Het is niet nodig om ongevaccineerde kinderen uit het kinderdagverblijf te weren. Dit zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Trouw. De kans dat een niet-gevaccineerd kind andere kinderen besmet met mazelen is 'uiterst klein'.
RIVM: Kans op besmetting mazelen uiterst klein
Foto: ANP

Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid van het RIVM heeft de gezondheidsrisico’s voor 0 tot 4-jarigen in kaart gebracht. Van een grote hoeveelheid besmettelijke ziekten is aangegeven of deze een reden zijn voor een kinderdagverblijf of gastouder om een kind te weren. Mazelen is daar niet één van. Een enkele ziekte zoals buiktyfus is wel een reden om een kind op de kinderopvang te weigeren.

Discussie

Er woedt een flinke discussie in de branche over het toelaten dan wel weigeren van kinderen die niet zijn ingeënt. Veel kinderopvangorganisaties vragen ouders bij de aanmelding of hun kind is ingeënt of niet, maar ze verbinden er geen conclusies aan. Tot nu toe is er geen verhaal bekend van een kinderdagverblijf of gastouder die om die reden een kind weigerde.

Kwetsbaar

Baby’s jonger dan 14 maanden zijn kwetsbaar omdat zij nog niet ingeënt worden. In de Haagse opvang van Estro is een baby waarschijnlijk in contact gekomen met een kind van de bso dat niet is ingeënt tegen mazelen. Zowel de ouders als de medewerkers van de kinderopvang zijn zich rot geschrokken. Volgens de moeder van de inmiddels weer herstelde baby, liepen medewerkers ‘huilend rond’.

Spoed vaccinatie

Het RIVM vindt dat kinderdagverblijven en gastouders moeten weten welke kinderen gevaccineerd zijn en welke niet. Als zich dan een ziektegeval voordoet, kunnen niet-beschermde kinderen alsnog met spoed worden gevaccineerd. Dit adviseert het RIVM in Trouw. In het geval van Den Haag had dit niet geholpen omdat kinderen jonger dan 14 maanden niet ingeënt mogen worden tegen mazelen.

Wel of niet weigeren?

De Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang (BOinK) vindt het belangrijk dat de branche onderzoekt hoe kinderen die niet zijn ingeënt een zo klein mogelijk gevaar zijn voor (jonge) kinderen en daar afspraken over maakt. Gjalt Jellesma: ‘Het recht van ouders om hun kind niet in te enten, weegt even zwaar als het recht van ouders die hun kind willen beschermen.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.