Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Reorganisatie? Oudercommissie heeft adviesrecht

Een grote groep pedagogisch medewerkers ontslaan vanwege een reorganisatie kan niet zonder de oudercommissie daarvan op de hoogte te stellen. Hiervoor waarschuwt Eline Bouma, advocaat bij Lexence in tijdschrift Management Kinderopvang. Zij dook een uitspraak op uit 2008. Toen werd een kinderopvangorganisatie uit Rotterdam terecht aangeklaagd door de oudercommissie.
Reorganisatie? Oudercommissie heeft adviesrecht
Foto: ANP Photo

De kinderopvangorganisatie wilde in 2005 45 van de 199 werknemers ontslaan, waarvan 33 pedagogisch medewerkers. De oudercommissie werd over dit besluit niet ingelicht en pikte dit niet. Omdat de organisatie beweerde dat de oudercommissie hierover geen adviesrecht had, startte de oudercommissie een kort geding. De rechter gaf de oudercommissie gelijk. Ook in hoger beroep bij het Gerechtshof in Den Haag, werden de ouders in het gelijk gesteld. Zij hadden wel degelijk adviesrecht. Hoe zit het nou?

Verantwoorde opvang

Volgens artikel 1.60 in de wet Kinderopvang is het adviesrecht van de oudercommissie (oc) geregeld. Hoewel de oc geen adviesrecht heeft in bedrijfseconomisch beleid, kunnen sommige besluiten in dit kader wel gevolgen hebben voor onderwerpen die in artikel 1.50 worden genoemd. Hierin staat dat de houder van een kinderopvangorganisatie/locatie verantwoordelijk is voor een verantwoorde opvang.

Vertrouwde pm’ers

In het geval van de Rotterdamse kinderopvangorganisatie kwam die verantwoorde kinderopvang, door het massale ontslag, wel degelijk in het geding. Het gerechtshof ging ervan uit dat vaste en vertrouwde pedagogisch medewerkers voor kinderen van groot belang zijn. Het feit dat de organisatie ook na de reorganisatie voldeed aan de wet Kinderopvang, was voor het hof geen goed argument. De wet schrijft immers minimumeisen voor. Er kan dus sprake zijn van een verslechterde situatie.

Niet doorslaggevend

De oudercommissie had, kortom, om advies gevraagd moeten worden. Dit advies is niet doorslaggevend of een reorganisatie wel of niet doorgaat. Adviseert de oudercommissie negatief, dan moet de houder schriftelijk motiveren waarom hij/zij ervoor kiest om het advies te negeren. Vervolgens kan de reorganisatie van start gaan.

Timing

Bouma adviseert ondernemers die met een reorganisatie te maken hebben, nog voor het indienen van een adviesaanvraag bij het UWV, advies aan de oudercommissie te vragen. Dat geldt ook wanneer er sprake is van een ontslag van een kleiner aantal medewerkers en de adviesaanvraag loopt via de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

Lees meer over dit onderwerp in het decembernummer van tijdschrift Management Kinderopvang. Neem hier een proefabonnement.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Je kunt dit adviesrecht wel vastleggen in je reglement, maar de vraag is of het adviesrecht in ontslagzaken wel zoden aan de dijk zet. Mijns inziens niet. Je hebt je als werkgever te houden aan het afspiegelingsbeginsel en andere ontslagregels en daar heeft geen enkele oudercommissie invloed op. Hoe graag we dat ook zouden willen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.