Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rekenmodel voor compensatieregeling gastouderopvang

Hoeveel krijgen ouders gecompenseerd wat betreft de eigen bijdrage voor gastouderopvang in coronatijd? Om dat uit te rekenen hebben de BK, BMK, VGOB en Stichting Nysa een rekenmodel ontwikkeld.
AdobeStock

Voor gastouderopvang geldt gedurende de noodmaatregelen in coronatijd: als een ouder per maand een verschillend aantal uren noodopvang afneemt bij de gastouder, bijvoorbeeld omdat de ouder onregelmatige diensten draait, ga dan uit van het aantal uren dat normaal gesproken deze maand afgenomen zouden worden. De ouder doet dus alsof de gastouderopvang normaal zou doorlopen.

Rijksoverheid

Bij de veelgestelde vragen op Rijksoverheid.nl staat hierover het volgende:

Kan ik als gastouderbureau de extra/nieuwe uren noodopvang factureren bij de ouder?

De noodopvang is zonder extra kosten voor ouders. Dit geldt ook voor de gastouderopvang. Ouders die gebruik maken van noodopvang mogen dus geen factuur krijgen voor éxtra uren. Wel voor hun gewone uren. Zij hoeven dus ook geen wijzigingen door te geven aan de Belastingdienst voor wat betreft het aantal uren.

Als een ouder die werkzaam is in een cruciale beroepsgroep meer uren opvang nodig heeft, kan met het gastouderbureau worden bekeken op welke wijze dit kan worden ondervangen (bijvoorbeeld door het inzetten van een andere gastouder). Mocht het gastouderbureau er niet uitkomen, kan er in overleg met de gemeente naar een passende oplossing worden gekeken. (Bron: Rijksoverheid)

Eigen bijdrage

De Kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst gaat uit van een vastgesteld uurtarief. Het uurtarief van de kinderopvangorganisaties is in de regel hoger. Ook het uurtarief van de gastouder kan hoger liggen dan het maximaal te vergoeden tarief van de overheid. Het verschil tussen beide tarieven wordt de ‘eigen bijdrage’ genoemd. De hoogte is afhankelijk van het inkomen van de ouder(s).

Rekenmodel

Voor de toepassing van het advies voor de compensatieregeling in de gastouderopvang, hebben de BK, BMK, VGOB (de Vereniging Gastouderbranche) en Stichting Nysa een rekenmodel ontwikkeld. Het rekenmodel helpt om de bijdrage van het gastouderbureau en de gastouder uit te rekenen en kan tevens gebruikt worden als overeenkomst tussen gastouder, gastouderbureau en vraagouders.

Download het rekenmodel hier >>

Bekijk ook de veelgestelde vragen over de compensatie voor ouders wat betreft de eigen bijdrage voor kinderopvang. Lees meer

Ouders die de eigen bijdrage voor de kinderopvang hebben doorbetaald tijdens de sluiting van de reguliere kinderopvang, krijgen die in juni, uiterlijk juli, vergoed. Lees meer

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.