Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regels buitenruimte niet aangepast vanaf 2019

De regels voor het gebruik van de buitenruimte veranderen niet per 1 januari 2019. Dit was wel het plan, maar sectorpartijen zagen dat er helemaal geen aanleiding is om de huidige regels voor de buitenruimte aan te passen. Staatssecretaris Tamara van Ark ziet er dan ook van af.
Foto: AdobeStock

Daarmee komt er eindelijk duidelijkheid over dit punt. Voormalig minister Asscher zette het op de agenda nadat uit de internetconsultatie Besluit kwaliteit kinderopvang en de harmonisatie bleek dat gemeenten en ondernemers zorgen hadden.  Asscher besloot later om de besluitvorming hierover uit te stellen tot 2019 nadat er vraagtekens werden gesteld over de geuite zorgen.

Delen buitenruimte

De zorgen van gemeenten en ondernemers gingen onder andere over het delen van de buitenruimte met bijvoorbeeld de school. In de nieuwe kwaliteitseisen werd niets gezegd over wanneer de buitenruimte beschikbaar moest zijn: de hele dag of exclusief voor de kinderen van het kindercentrum. Voormalig minister Asscher wilde dat partijen die de buitenruimte deelden, afspraken duidelijk vastlegden in het pedagogisch beleidsplan.

Praktijkvoorbeeld

Afgesproken werd dat sectorpartijen op zoek gingen naar praktijkvoorbeelden waaruit bleek dat de huidige regels niet voldeden. Maar dit leverde geen geschikte casussen op. Daarom hebben zij unaniem geadviseerd om de huidige eisen die gesteld worden aan de buitenspeelruimte niet aan te passen. De sectorpartijen hebben daarbij toegezegd om gezamenlijk te zoeken naar een oplossing, indien er in de toekomst in de praktijk toch vragen komen over de eisen aan de buitenspeelruimte.

Wijzgingsbesluit

Staatssecretaris Van Ark volgt dit advies op en besluit om de regels voor de buitenruimte niet aan te passen per 1 januari 2019. De huidige eisen aan de buitenspeelruimte blijven daarom bestaan. Om dit te realiseren wordt een wijzigingsbesluit gemaakt dat via de gebruikelijke voorhangprocedure aan de Kamer zal worden voorgelegd.


Wat bleek er uit de internetconsultatie en waarover waren er zorgen? Lees meer in dit artikel


Download hier de verzamelbrief kinderopvang

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.