Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regeldruk: deze 10 punten worden als eerste aangepakt

De totale feitelijke regeldruk in de kinderopvangsector wordt voor 2014 geschat op ongeveer 261 miljoen euro. De Agenda aanpak regeldruk kinderopvang moet een leidraad zijn om de grootste regeldruk voor de kinderopvang weg te nemen. Asscher heeft tien punten genoemd die als eerste moeten worden aangepakt.
Met de Inventarisatie Risico's veiligheid en gezondheid is een werkdruk gemoeid van 32
Met de Inventarisatie Risico's veiligheid en gezondheid is een werkdruk gemoeid van 32

Alle administratie en toezicht in de kinderopvang leidt ertoe dat managers en medewerkers al jaren een te hoge regeldruk ervaren. Medewerkers voelen bijvoorbeeld stress bij het uitvoeren van het jaarlijks uitvoeren van de risico-inventarisatie, de GGD-inspectie en het bijhouden van verschillende logboeken. Dit papierwerk zou ten koste van het contact met kinderen gaan.

Gastouderbureaus

De hoogste regeldruk wordt ervaren bij gastouderbureaus. De kosten van regeldruk liggen in de dagopvang dan weer hoger dan in de buitenschoolse opvang. Nu alle betrokken partijen hun steun hebben uitgesproken over de agenda aanpak regeldruk kinderopvang, kan de uitwerking daadwerkelijk beginnen.

BUMA/STEMRA

De agenda behelst in totaal 27 punten waarvan is onderzocht of de regeldruk verminderd kan worden en zo ja hoe en op welke termijn. Vier punten zijn afgevallen omdat het aanpassen van de regel niet wenselijk of haalbaar is. Dit geldt onder andere voor één van de punten waar kinderopvangmanagers zich het meest aan ergeren: de heffingen BUMA/STEMRA/SENA.

Aan welke regeltjes ergeren kinderopvangondernemers/ -managers zich het meest? Bekijk de top 10 >>

Risico-inventarisatie

De overige 23 punten staan wel op de lijst om aangepakt te worden. Tien punten krijgen prioriteit omdat het effect het grootste wordt geacht. Niet toevallig zit er veel overlap in de punten die minister Asscher voorstelde in het herijken van kwaliteitseisen in de kinderopvang. Met de Inventarisatie Risico’s veiligheid en gezondheid is een werkdruk gemoeid van 32,1 miljoen euro per jaar. Asscher heeft voorgesteld om de jaarlijkse risico-inventarisatie te laten vervallen en terug te brengen naar één keer in de vijf jaar of alleen bij grote bouwtechnische of organisatorische wijzigingen.

Ondernemingsdossier

De invoering van het ondernemingsdossier kan managers en ondernemers ook werk uit handen nemen. Hierin kunnen ondernemers andere partijen, waaronder toezichthouders, digitaal toegang tot documenten geven en met hen communiceren. Een groot aantal administratieve en communicatieprocessen kan daardoor gedigitaliseerd en geautomatiseerd worden.

Deze punten worden als eerste aangepakt (tussen haakjes het bedrag dat hier per jaar mee gemoeid is):

  1. Inventarisatie Risico’s veiligheid en gezondheid (32,1 miljoen euro per jaar)
  2. Voldoen aan stabiliteitseisen (11,2 miljoen euro per jaar)
  3. Vierogenprincipe (2 miljoen euro per jaar)
  4. Logboek registratie ongevallen ( 1 miljoen euro per jaar)
  5. Belemmeringen samenwerking kinderopvang en PO (nb)
  6. Oudercommissie instellen (0,3 miljoen euro per jaar)
  7. Aanvraagprocedure LRKP (nb)
  8. Diverse administratieve verplichtingen (nb)
  9. Inspecties door GGD-inspecteurs (6 miljoen euro per jaar)
  10. En wat uit die inspecties voortvloeit zoals toezichtlast bij koepels, door verschillende inspecties en te lange itemlijsten

Is het terecht dat minister Asscher deze tien punten als eerste wil aanpakken of ontbreekt er een belangrijk knelpunt in dit lijstje? Reageer onder dit artikel >>

Landelijke Register

Op al deze punten vinden inmiddels verkenningen plaats, zoals mogelijk meer samenwerking tussen verschillende rijksinspecties. In juli 2015 wordt hier meer informatie over naar buiten gebracht. Het digitaliseren van de procedure voor registratie in LRKP is ook in de maak. DUO is bezig met de ontwikkeling hiervan. Dit moet in 2017 zijn ingevoerd.

Werkdruk verminderen

De overige knelpunten moeten eerst nog verder worden onderzocht of kunnen pas na 2018 worden opgepakt. Met de knelpunten in de agenda is ongeveer € 100 mln. aan feitelijke regeldruk gemoeid. Het doel van Asscher is om de werkdruk merkbaar te verminderen, zonder dat dit ten koste gaat van de beleidsdoelstelling die erachter zit.

Meer weten? Download de volledige agenda aanpak regeldruk kinderopvang:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.