Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reddingsplan voor kleine dorpsscholen

Kleine - met opheffing bedreigde - dorpsscholen kunnen overleven door zich te verenigen binnen de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen. Door de samenwerking binnen een overkoepelend bestuur vallen ze buiten de opheffingsnorm. Staatssecretaris Sander Dekker staat zo’n constructie toe.
voortbestaan dorpsschool
Foto: ANP

De Volkskrant schrijft over een nieuwe constructie die de redding kan betekenen voor vele kleine dorpsschooltjes in het land. Sluiting van deze kleine scholen gaat vaak ten kosten van de leefbaarheid binnen kleine woonkernen. Een school wordt opgeheven, of de bekostiging van een school wordt beëindigd, als het aantal leerlingen van de school drie opeenvolgende jaren onder de opheffingsnorm zit.

Opheffingsnorm

De opheffingsnorm verschilt per gemeente en ligt tussen de 23 en 200 leerlingen per school. Actiegroepen die strijden voor behoud van kleine scholen, gaan de komende weken de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen oprichten. Het initiatief komt van schrijver en voormalig docent Jan Schuurman Hess uit Kats.

Vereniging

Door samen te werken binnen een vereniging, hebben de scholen gezamenlijk genoeg leerlingen om buiten de opheffingsnorm te vallen. Scholen die zich aansluiten blijven wel recht houden op de kleinescholentoeslag voor scholen met minder dan 145 leerlingen. Staatssecretaris Dekker liet onlangs in een brief aan de Tweede Kamer weten maatregelen te nemen om het initiatief van de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen ruimte te bieden.

Een andere nieuwe ontwikkeling is de aanpassing van schooltijden. Steeds meer scholen verlaten het traditionele model en bieden een continurooster of het vijf-gelijke-dagenmodel. Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.