Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechtbank: spreekrecht voor ouders zedenzaak

Rechtbank: spreekrecht voor ouders zedenzaak

Ouders van slachtoffertjes in de Amsterdamse zedenzaak krijgen de gelegenheid om het woord te voeren tijdens het proces tegen hoofdverdachte Robert M. en diens partner Richard van O. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. Daarnaast zal de zaak grotendeels gedeeltelijk achter gesloten deuren plaatsvinden terwijl ouders hadden gehoopt dat alle de hele zaak gesloten zou zijn.

Verzet
Een aantal betrokken ouders heeft via advocaat Richard Korver verzocht om het spreekrecht uit te oefenen. De advocaten van Robert M., Tjalling van der Goot en Wim Anker, hebben zich hiertegen verzet, omdat de wet zich hiertegen zou verzetten. Ouders die betrokken zijn bij de omvangrijke Amsterdamse zedenzaak zijn blij met het spreekrecht dat ze krijgen in het proces tegen Robert M. en zijn partner Richard van O. Dat zei advocaat Mariëlle van Essen donderdag in een reactie op de beslissing van de rechtbank. ‘De rechter geeft een ruime uitleg aan het begrip spreekrecht en daar zijn we heel blij mee”, zei Van Essen, die met kantoorgenoot Richard Korver de belangen van de ouders behartigt. Ze kon nog niet aangeven hoeveel ouders volgend jaar gebruik zullen maken van het spreekrecht.

Buitengewoon
De Amsterdamse zedenzaak is volgens de rechtbank zo buitengewoon dat strikte naleving van de wet een ongewenste situatie oplevert. De slachoffers in de zedenzaak zijn te jong om zelf het woord te kunnen voeren en mogen zich daarom door een van de ouders laten vertegenwoordigen. Zij kunnen ingaan op de lichamelijke en geestelijke gevolgen van het misbruik voor hun kind, maar ook op de impact op de directe omgeving, zoals het gezin. Ouders die niet willen spreken, kunnen een schriftelijke slachtofferverklaring indienen.

Bron: ANP
Foto: ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.