Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechtbank gewraakt om spreekrecht ouders

Rechtbank gewraakt om spreekrecht ouders

Advocaat Wim Anker, die Robert M. bijstaat in de Amsterdamse zedenzaak, heeft maandag de rechtbank gewraakt. Dit nadat die had besloten dat ouders van slachtoffertjes spreekrecht krijgen.

Wetsvoorstel spreekrecht
Dag één van de rechtszaak tegen Robert M stond vooral in het teken van het spreekrecht van ouders. Normaal gesproken mogen alleen slachtoffers zelf het woord voeren, maar dat is in deze zaak niet mogelijk omdat het om kleine kinderen gaat. Door de ouders spreekrecht te geven, loopt de rechtbank in Amsterdam vooruit op een wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven van Justitie.

Lees alle artikelen over de rechtszaak van Robert M. in ons dossier >>

Verklaring Robert M
Robert M. heeft de rechtbank maandag verzocht een verklaring te mogen afleggen, voorafgaand aan het verhoor dat de rechtbank hem zal afnemen. M. wil in die verklaring een genuanceerder beeld van zichzelf neerzetten dan tot nu toe in de media is geschied. Volgens M.’s advocaat Tjalling van der Goot heeft M. ‘nogal wat over zich heen gestort gekregen’ sinds zijn arrestatie op 7 december 2010. Het Openbaar Ministerie verzet zich tegen een openingsrede van M. Een verdachte in een strafproces heeft het recht op het laatste woord, niet op het eerste, zo redeneert het OM.

Nieuwe rechters
Robert M. liet via zijn advocaat weten dat de rechtbank meer kijkt naar de belangen van de slachtoffers en de ouders dan naar de belangen van de verdachte. Zijn advocaat eist daarom nieuwe rechters. M. vroeg zich af of Nederland een rechtsstaat is of een ontwikkelingsland, waar degenen met de beste banen en connecties het recht naar hun hand kunnen zetten. Hij zei dat hij beseft dat er strafrechtelijke gevolgen voor hem in het verschiet liggen, mede door zijn eigen bekentenis. Maar hij wil die gevolgen alleen aanvaarden als zij worden bepaald door rechters die in zijn ogen onpartijdig zijn.

‘Kansloos verzoek’
Tijdens eerdere zittingen bekroop hem al het gevoel dat de rechters die zijn zaak behandelen dat niet zijn. ‘Keer op keer zag ik in de formuleringen: het achterliggend oordeel staat al vast. Dan kun je de hele zaak ook wel schriftelijk afhandelen.’ de advocaat van tientallen ouders en slachtoffers, Richard Korver, vindt dat Robert M een slechte verliezer is. Volgens Korver is M. bang voor wat ouders gaan vertellen over wat het misbruik van hun kinderen voor ze heeft betekend. ‘Het zou nog wel eens een redelijke impact kunnen hebben op deze zaak.’ De advocaat denkt overigens dat het verzoek om nieuwe rechters redelijk kansloos is.

Bron: ANP
Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.