Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reageren op babygebrabbel? Doen!

De taalontwikkeling van baby's gaat sneller als volwassenen positief op hun gebrabbel reageren. Dit ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Iowa die hun bevindingen publiceerden in het blad Infancy. Dat betekent dus dat de omgeving van invloed kan zijn op het taalvermogen van kinderen.
Reageren op babygebrabbel? Doen!
Foto: AFP

De wetenschappers observeerden twee keer per maand de interacties tussen twaalf moeders en hun acht maanden oude baby’s. Dit deden zij gedurende dertig minuten. Ze keken vooral naar hoe moeders reageerden op gebrabbel van hun kinderen. Als ze reageerden alsof het gebrabbel een betekenis had, bleek de taalontwikkelingen sneller te verlopen.

Woordjes uitspreken

Positief reageren op het gebrabbel van een baby zorgt ervoor dat baby’s zich sneller specifiek tot een persoon richten als ze ‘praten’. Ook zorgde het ervoor dat ze sneller leerden om klinkers uit te spreken. Uiteindelijk hadden de kinderen een betere uitspraak van woorden en begonnen ze eerder woordjes te vormen dan hun leeftijdsgenootjes op wie minder positief werd gereageerd.

Stimuleren

Hoewel het nog om een kleinschalig onderzoek gaat, vindt hoofdonderzoek Julie Gros-Louis dat dit aantoont dat de taalontwikkeling van baby’s eenvoudig te stimuleren is. ‘Het is niet zo dat je heel alert hoeft te zijn, vooral de manier waarop een volwassene reageert is belangrijk.’

Volwassenen zijn vaak geneigd om simpele taal te gebruiken tegen kinderen. Tegen baby’s worden vaak alleen maar klanken uitgesproken. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat kinderen meer baat hebben bij volwassen taalgebruik. Daar steken ze, hoe jong ze ook zijn, veel van op. Lees meer

Lees meer over het onderzoek

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.