Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reactie minister van Gennip op brandbrief: ‘Maak functie van pedagogisch professional aantrekkelijk’

Karin Broeren
Op 7 juli van dit jaar hebben bestuurders van Wij zijn JONG en Ludens-KNM Kind & Co een brandbrief aangeboden aan de minister van SZW, Karien van Gennip, over het nijpende personeelstekort. Ze komt nu met een reactie hierop.
kinderopvang
Beeld: AdobeStock

De brandbrief van kinderopvangorganisaties ‘Een hartenkreet uit de sector Kinderopvang’, die destijds overhandigd is door Carla van de Venne (directeur/bestuurder Ludens-KMN Kind & Co) en Jaco Donselaar (directeur/bestuurder Wij zijn JONG), bevat mogelijke oplossingen voor het personeelstekort. Gisteren ontving de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang een afschrift van de reactie van minister van Gennip.

Begrip en zorgen

De minister geeft in haar reactie aan begrip te hebben voor de zorgen vanuit de sector en deze te delen. Ze erkent het belang van kinderopvang: ‘De kinderopvang is een zeer belangrijke sector in onze maatschappij. Pedagogisch professionals werken elke dag hard om kwalitatief goede en veilige opvang te bieden aan onze kinderen en hen te begeleiden in hun ontwikkeling. Pedagogisch professionals dragen zo bij aan een goede start voor de toekomstige generatie.’

Rol van de overheid

Ook geeft zij aan dat naast een essentiële rol van werkgevers in het aanpakken van krapte in de kinderopvang, zij een duidelijke rol ziet voor de overheid. ‘Afgelopen juni heb ik, samen met het hele kabinet, een plan gepubliceerd om krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Daarin staan acties voor de overheid en voor werkgevers. Denk aan maatregelen om het werk anders in te richten, het stimuleren van meer uren werken, een leven lang ontwikkelen en andere manieren van werven.’

Voorstellen meenemen

Daarnaast geeft van Gennip aan dat ze na de zomer met een brief aan de Tweede Kamer komt, waarin ze zal toelichten hoe ze samen met de sector de personeelstekorten in de kinderopvangsector wil aanpakken. De voorstellen uit de brandbrief zal ze waar mogelijk hierin meenemen.

Verbeteren arbeidsvoorwaarden

Verder ziet van Gennip een grote kans bij de komende cao-onderhandelingen rond het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden. ‘Ik roep de sector graag op om alle mogelijkheden te benutten om de functie van pedagogisch professional zo aantrekkelijk mogelijk te maken in de nieuwe cao.’

Lees hier de volledige reactie van de minister op de brandbrief >>

Er is geen opvang vanwege sluiting. Krijg ik dan mijn geld terug? Ik krijg een ruildag, in plaats van financiële compensatie. Wat nu? En: mag een kinderopvangorganisatie zomaar mijn contract opzeggen? BOinK zet voor ouders de meest gestelde vragen en antwoorden over sluiting vanwege personeelstekort op een rij. Ook handig voor de kinderopvang: wat mag wel en wat mag niet?

Bron: BMK

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.