Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Raad Groningen stemt in met basisvoorziening voor peuters

Marianne Velsink
Alle peuters in Groningen krijgen vanaf komend schooljaar twee dagen per week voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Hiermee heeft de Raad gestemd voor de plannen van wethouder Ton Schroor.
Foto: Panther Media

De gemeenteraad stemde woensdagmiddag ruim voor het ambitieuze plan van Schroor om van kinderopvang een basisvoorziening te maken. Deze houdt in dat alle peuters van 2 tot 4 jaar twee dagen per week naar een voorschoolse voorziening mogen waar zij VVE aangeboden krijgen. Het maakt daarbij niet uit of hun ouders werken of niet. Dat is een verschil met nu waarbij kinderen van ouders die niet werken een beperkt aantal uur VVE aangeboden krijgen en dat vaak op locaties waar kinderen van werkende ouders niet naartoe gaan.

Voldoende personeel

Helemaal gratis wordt de voorziening niet. Ouders betalen een inkomensafhankelijke bijdrage. Maar ouders met een laag inkomen krijgen een hoge vergoeding. Er wordt nog besloten of werkloze ouders de opvang misschien helemaal gratis krijgen aangeboden. De uitbreiding van het aanbod kost ruim een miljoen euro. Hoewel de VVD en het CDA het voorstel van Schroor steunen hebben zij nog wel wat kritische vragen. ‘Gaan de extra kosten niet ten koste van het basisonderwijs?’, vraagt fractievoorzitter Jasper Honskoop (VVD) zich af. CDA-raadslid Herman Ubbens wil weten hoe voldoende opgeleid personeel gevonden wordt.

Gelijke kansen

Volgens Schroor, die al lang pleit voor een basisvoorziening voor peuters, is het ‘een historische dag’. Op de website van het Dagblad van het Noorden zegt hij: ‘Op dit moment krijgt niet elk kind gelijke kansen. Kinderen met ouders die niet werken kunnen simpelweg niet vanwege de hoge kosten gebruikmaken van hoogwaardige kinderopvang. Dat is jammer voor de doorontwikkeling richting het basisonderwijs. Het is nadrukkelijk voor alle kinderen en het kan ook bestaan uit simpelweg goede kinderopvang waar ze de kansen genieten die andere kinderen ook hebben en toevallig ouders hebben die wel werken. Het gaat dus erg uit van het kind en niet van de thuissituatie. Interessante neveneffecten zijn mogelijk dat het kansen op allerlei terreinen biedt aan ouders die ineens twee dagen in de week tijd krijgen.’

Achterstanden

Op Kinderopvangtotaal legde Schroor eerder al uit waarom hij een basisvoorziening voor het jonge kind zo belangrijk vindt. ‘Uit onderzoek blijkt hoe belangrijk het is om juist in de vroege jaren te investeren in de ontwikkeling. Uit ander onderzoek blijkt dat als kinderen eenmaal met een achterstand aan school beginnen, ze  dit in veel gevallen niet meer volledig inhalen. Volgens mij zijn er geen betere redenen te verzinnen dan om al onze peuters ook zo’n goede start mee te geven.’ Abonnees kunnen hier een uitgebreid interview met wethouder Ton Schroor lezen

Overleg kinderopvang

Schroor wil zich nu hardmaken voor een basisvoorziening voor kinderen vanaf 3 / 4 maanden. Maar dat is nog toekomstmuziek. De wethouder gaat eerst in gesprek met kinderopvangorganisaties om te overleggen hoe de twee dagen basisvoorziening ingevuld gaan worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.