Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Protest van 50.000 leraren in ArenA

Staking

Terwijl veel bso’s overuren draaien omdat scholen gesloten zijn, staken ongeveer 50.000 leraren in de Amsterdam Arena tegen de bezuinigingen op het passend onderwijs. Alleen in 1982 vond er zo’n grote staking in het onderwijs plaats.

Mnister van Bijsterveldt
De leraren betogen tegen de bezuinigingen van minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs. Zij wil 300 miljoen euro besparen op onderwijs aan leerlingen die extra zorg nodig hebben. ‘Dit is een slecht plan en de bezuinigingen zijn overbodig. Ik roep de politiek op om hiermee te stoppen’, zei AOb-voorzitter Walter Dresscher. Volgens Dresscher zijn er voldoende alternatieven waardoor deze harde maatregelen niet nodig zijn.

Zuinig op ons onderwijs
‘Ieder kind heeft recht op goed onderwijs. We moeten zuinig zijn op het onderwijs en niet bezuinigen op het onderwijs,’ vulde Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs aan. Via spandoeken maakten ook de leraren hun ongenoegen kenbaar. “Maak van onze leerlingen geen thuisblijvers”, zo viel er onder meer te lezen.

Politici bij staking
Er zijn geen politici onder de sprekers in de ArenA, SP-voorman Emile Roemer zat wel tussen het publiek. Ook op twitter betuigden verscheidene politici van oppositiepartijen hun steun. ‘Het kabinet ontneemt kinderen kansen, maakt ouders rechteloos en leerkrachten radeloos’, schreef Hans Spekman (PvdA). De vakbonden hadden bussen geregeld voor 23.000 stakende docenten. Uiteindelijk zijn daar bovenop nog vele duizenden mensen naar Amsterdam afgereisd, voornamelijk per trein. Meer dan 1700 scholen in heel Nederland sloten hun deuren vanwege de staking.

Bron: ANP
Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.