Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Professionals weten meer over opvoeden dan ouders

Kan iedereen zo maar opvoeden, of moet je goed opvoeden leren? Uit Haags onderzoek blijkt dat professionals die met kinderen werken veel beter geïnformeerd zijn over de opvoeding van kinderen dan ouders.

Belang van voorlezen
Het onderzoek werd gehouden onder professionals van de gemeenten Den Haag. Zo’n vijfhonderd professionals vulden het afgelopen jaar een lijst met kennisvragen over opvoeding in. Zij scoorden hierin veel beter dan ouders. Bijvoorbeeld dat het niet reageren op een huilende baby van 2 tot 3 maanden een negatief effect kan hebben op de ontwikkeling van een kind. Ook het nut van het vroeg beginnen met voorlezen en het belang van interactie met kinderen voor de taalontwikkeling wordt gezien. En over de gevolgen van verschillende manieren van disciplineren – regels, grenzen, straffen – blijken de professionals doorgaans goed geïnformeerd.

Puberteid
Opvallend genoeg is er bij de beroepsgroep (waarin ook hulpverleners en leraren zaten) minder kennis over de puberteit. De invloed van ouders op de keuze van vrienden wordt door leraren en hulpverleners bijvoorbeeld zwaar onderschat. Over het algemeen blijken professionals goed geïnformeerd over zaken die de gezondheid en ontwikkeling van een kind aan gaan.
In den Haag wordt momenteel de opvoedingscanon ontwikkeld die antwoorden geeft op tal van opvoedvragen aangevuld met de meest recente wetenschappelijke inzichten. Wethouder Sander Dekker van Onderwijs, Jeugd en Sport: ‘Het wordt een handreiking aan de opvoeders waarmee ze hun kennis kunnen vergroten, en effectiever kunnen handelen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.