Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Predicaat ‘excellente school’ maakt onderscheid

excellente

Basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs kunnen vanaf komend najaar het predicaat ‘excellente school’ bemachtigen. Scholen die uitstekend onderwijs bieden, maatschappelijk betrokken zijn of hoogbegaafde kinderen extra stimuleren, komen in aanmerking voor de prijs.

Zwakke scholen
Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs vindt het een gemiste kans dat zwakke scholen wel in beeld worden gebracht, maar dat er geen onderscheid is in de scholen die een 6 of hoger scoren. ‘Op dit moment heerst een cultuur waarbij je als nerd wordt gezien als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt. Daar wil ik vanaf. Onderwijs in Nederland bevindt zich op een hoogvlakte, maar je moet ook de pieken benoemen’, zei Van Bijsterveldt verder. Ze wil verder geen financiële prikkel verbinden aan de prijs, omdat zwakkere scholen ook niet gekort worden.

Onderwijsinspectie
De Onderwijsinspectie maakt een voorselectie uit de scholen die zich kandidaat stellen. Een onafhankelijke jury beoordeelt welke scholen daadwerkelijk het predicaat in de wacht slepen. Dit najaar worden de namen van de eerste excellente scholen bekendgemaakt. Als het systeem eenmaal draait, kunnen ook mbo-scholen en scholen voor speciaal onderwijs meedingen naar een predicaat.

Bron: ANP
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.