Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stageplaatsen kinderopvang voor leerlingen speciaal onderwijs

Kanteel kinderopvang is de samenwerking aangegaan met het voortgezet speciaal onderwijs en biedt jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt praktijkervaringsplaatsen aan in de kinderopvang. De jongeren ondersteunen de pm’ers en kunnen zodoende een wezenlijke rol vervullen in de maatschappij.

De jongeren worden ingezet om ondersteunende, huishoudelijke taken uit te voeren en zo kennis te maken met (en iets bij te dragen aan) de kinderopvang. ‘Het is werk dat niet direct met de kinderen te maken heeft. Ze zullen bijvoorbeeld geen flesjes geven aan baby’s, maar wel de bordjes afwassen na de lunch’, vertelt Floortje Vogels, communicatiemedewerker bij Kanteel kinderopvang. Er wordt gekeken naar de jongere, zijn of haar mensen en of hij of zij past bij de locatie en andersom. Na gesprekken wordt er gekeken naar een invulling op maat op de praktijkervaringsplaats.

Samenwerken

Het idee om samen te werken met voortgezet speciaal onderwijs Hub Noord-Holland, kwam vanuit de opdracht van de overheid om Garantiebanen te creëren, voor mensen die onder de participatiewet vallen. Het gezamenlijk doel van beide partijen is: ieder kind moet zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen.

Kindontwikkeling

Vogels: ‘Wij zijn als maatschappelijke organisatie altijd op zoek naar kansen waarin wij iets kunnen betekenen voor kindontwikkeling. En met deze samenwerking niet alleen voor de kinderen die wij tot dertien jaar oud op de (buitenschoolse) opvang zien, maar ook voor deze jongeren. Het is fijn dat ze op deze manier maatschappelijk betrokken raken, dat ook zij aan deze maatschappij hun steentje kunnen bijdragen.’ Rion Pennings, bestuurder Hub: ‘Ieder kind moet zich kunnen voorbereiden op een zo volwaardig mogelijke deelname aan de maatschappij.’ Jan-Willem Bedeaux, directeur-bestuurder Kanteel sluit daarbij aan: ‘Iedereen kan talent in beweging brengen. En wij bieden deze jongeren graag de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen.’

Praktijkervaringsplek

Op vier locaties van Kanteel komt een praktijkervaringsplek, waar een medewerker de jongeren begeleidt. Vogels: ‘Het gaat om jongeren die de kinderopvangwereld heel interessant vinden, maar niet in staat zijn om een pedagogische mbo-opleiding te volgen. Op deze manier kunnen zij toch komen kijken en zien hoe het er in de kinderopvang aan toe gaat. Daarnaast helpen zij de pm’er en indirect ook de kinderen door hun ondersteunende taken op de groep. Na een aantal maanden wordt gekeken hoe de jongere functioneert binnen de locatie. Bij een positief resultaat van beide kanten wordt gekeken naar mogelijkheden voor een passende functie binnen Kanteel.’

Kanteel kinderopvang is een maatschappelijke organisatie met ruim veertig kinderopvanglocaties in regio Den Bosch, Rosmalen, Zaltbommel en Uden e.o. 
Hub Noord-Brabant biedt onderwijs op maat voor kinderen en jongeren met complexe leer- en opvoedingsvragen. Hub heeft vijf scholen voor (voorgezet) speciaal onderwijs.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.