Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Populariteit peuterspeelzaal groeit

wachtlijst

In steeds meer gemeenten ontstaan wachtlijsten voor peuterspeelzalen. Dat meldde de brancheorganisatie voor Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening MOgroep dinsdag. De bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag is een belangrijke oorzaak. Ouders zouden vooruit lopen op de aangekondigde verlaging van de toeslag vanaf 1 januari volgend jaar en kiezen voor een goedkoper alternatief.

Lagere tarieven
Een andere oorzaak voor de wachtlijsten volgens de MOgroep is dat veel gemeenten bezuinigen op maatschappelijk werk waaronder de peuterspeelzalen vallen. Peuterspeelzalen vallen niet onder de kinderopvangtoeslag, omdat het door de gemeentes geregeld wordt. De gemeente stelt het tarief vast, en op sommige plekken is dat een stuk lager dan het tarief van de kinderopvang. ‘Maar door de gemeentelijke bezuinigingen gaan de prijzen voor de kinderopvang nu omhoog of worden groepen of zelfs hele peuterspeelzalen gesloten. Daardoor ontstaan op andere plekken wachtlijsten’ vertelt Ernst Radius van de MOgroep.

Maatschappelijke functie
De brancheorganisatie vindt dit een zorgwekkende ontwikkeling vanwege de maatschappelijke functie van peuterspeelzalen. ‘Peuters leren er bijvoorbeeld dat ze naar de juf moeten luisteren, dat ze elkaar niet mogen slaan, leidsters kunnen er achterstanden signaleren’, legde een woordvoerster dinsdag uit.

De NOS ging op bezoek bij Peuterspeelzaal de Vlindertuin in Roosendaal. Beluister het fragment vanaf 6 minuut 11 en 47,55 >>

Bron: ANP
ANP Photo

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dit is wat je creëert als je klakkeloos bezuinigt. Het is puur het verschuiven van het probleem. Nederland heeft nu eenmaal een volk welke voor een appel en een ei op de eerste rang wil zitten. Iets wordt al snel bestempeld als duur. Jammer: want idd. het PSW is er inderdaad voor pedagogische doeleinden en niet enkel ter puur sec ‘opvang’. Maar ook dit kent een eind daar gezien dez branche voornamelijk/vaak bestaat uit geweldige vrijwilligers.. en die zijn er te weinig… Waar gaan we het probleem straks dan naar verschuiven?????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.