Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Politiek, doe uitspraak over vaccinaties’

Marianne Velsink
Kinderopvangorganisaties zijn bang dat groepen ouders tegenover elkaar komen te staan. De één voorstander van het weigeren van niet-gevaccineerde kinderen, de ander tegenstander. BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma vindt dat de politiek een uitspraak moet doen.
1Mazelen.jpg
Foto: Fotolia

Dit zei hij in het Radio 1-programma Nieuws en Co. Jellesma verwijt de politiek dat er twee jaar na een uitbraak van de mazelen in Den Haag nog altijd geen maatregelen zijn genomen. Ondertussen wordt het steeds populairder om kinderen niet te vaccineren. Volgens de NOS daalt de vaccinatiegraad met een half procent per jaar. Vooral ouders in grote steden, veelal hoog opgeleid, zijn kritisch over vaccineren.

Besmetting in Den Haag

Twee jaar geleden werd een baby van acht maanden ziek door een mazelenbesmetting op een kinderdagverblijf in Den Haag. Dit zou komen door een ouder kind op de locatie dat niet ingeënt was. Kort daarna ontstond er een discussie in de politiek en in de kinderopvang. Ondanks dat veel kinderdagverblijven voorstander waren van het weigeren van niet-ingeënte kinderen, zag minister Asscher geen reden om deze maatregel in te voeren. Hij zei toen onder andere: ‘Besmetting via kinderdagverblijven is zeer beperkt in relatie tot besmetting binnen het gezin of andere sociale contacten zoals familiebijeenkomsten, reizen met het openbaar vervoer en buitenlandse reizen.’

Kort na het incident in Den Haag ondervroeg RTL Nieuws kinderdagverblijven over het weigeren van niet-gevaccineerde kinderen. Lees hier wat er uit deze rondgang kwam

Kinderen weigeren

BOinK-voorman Jellesma sprak met kinderopvangondernemers. In het radioprogramma zei hij dat zij worstelen met het vraagstuk. ’Niemand wil kinderen weigeren, maar ook niemand wil in een gevecht terechtkomen tussen ouders die wel en niet voor inenten zijn.’ Jellesma is zelf van mening dat ouders die hun kind niet inenten hierover transparant zijn naar de kinderopvangorganisatie. Ouders van niet-gevaccineerde kinderen kunnen dan zelf besluiten of ze hun kind naar dezelfde groep willen brengen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.