Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Politie in gesprek met BOinK over meldingen misbruik

mvelsink
Ouders die bij de politie melding maken van vermoedens van kindermisbruik op de kinderopvang, worden vaak niet serieus genomen. Dat zegt Gjalt Jellesma van BOinK. Korpschef Erik Akerboom herkent dit beeld niet en wil met Jellesma in gesprek.
ANP

Dit melden onder andere RTL Nieuws en de Telegraaf.

Dubbele klap

Bij BOinK zouden regelmatig signalen van ouders binnenkomen dat de politie hen ontmoedigt om aangifte te doen van een vermoeden van kindermishandeling/misbruik in de kinderopvang. ‘Dat is een dubbele klap, aldus Jellesma. ‘Eerst vertelt je kind je iets dat je nooit zou willen horen. Dan moet je ermee naar buiten en word je niet serieus genomen. Dat is echt verschrikkelijk voor ouders. Echt heel kwalijk dat de politie wegkijkt.’

Moeilijk te bewijzen

Dat beeld wordt bevestigd door Richard Kover, advocaat van ouders in de Amsterdamse zedenzaak en voorzitter van het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zedenslachtoffer. ‘Dan wordt er gezegd: het is moeilijk te bewijzen. Het zijn kleine kinderen. Fantasie en spel lopen door elkaar. We zien dat er weinig is geleerd van eerdere grote zaken’, tegen RTL Nieuws. Hij zegt dat vaak ’snel wordt besloten’ om een zaak te seponeren, zonder fatsoenlijk onderzoek.

Bevlogen rechercheurs

In een eerste reactie liet Jan de Jong van de zedenpolitie in Amsterdam weten dat alle meldingen wel degelijk serieus worden genomen, maar dat de politiek wel eerlijk wil zijn over de haalbaarheid. ‘Dat mensen dat ervaren als ontmoediging, is zeker niet de bedoeling.’ Akerboom liet vervolgens in een tweet weten graag met Gjalt Jellesma in gesprek te willen gaan. ‘Ik spreek vooral bevlogen, professionele zedenrechercheurs, die deze kwesties heel serieus nemen. Geen afpoeieraars.’ Maar hij zegt in een reactie tegen RTL Nieuws de signalen wel heel serieus te nemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.