Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PO-Raad kritisch op taskforce IKC

De PO-Raad heeft kritiek op de taskforce die minister Asscher heeft ingesteld om de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang te onderzoeken. Volgens de Raad is de onderzoeksopdracht die de taskforce meekrijgt te beperkt.
PO-Raad
Om een basisvoorziening voor alle peuters en IKC's te realiseren

Minister Asscher en staatssecretaris Sander Dekker schreven eind juni in een brief aan de Tweede Kamer dat ze een taskforce willen oprichten die voorstellen doet om het onderwijs, kinderopvang en gemeenten makkelijker te maken samen integrale kindvoorzieningen op te zetten. Een volgend kabinet kan dan met die voorstellen aan de slag gaan. De PO-Raad laat op haar website weten dat ze hoopt dat de voorstellen leiden tot een basisvoorziening voor alle peuters en Integrale Kindcentra (IKC), maar dat ze hier zo haar bedenkingen bij heeft.

Wet- en regelgeving

Want om een basisvoorziening en IKC’s te realiseren is het van belang dat de taskforce breed kijkt, vindt de PO-Raad. Ook de huidige wet- en regelgeving moet onder de loep genomen worden. Maar van Asscher en Dekker mag de taskforce slechts onderzoek doen naar mogelijkheden binnen die huidige wet- en regelgeving. Dat is volgens de Raad te beperkt.

Volledige integratie

Uit onderzoek van de ministeries Onderwijs en Sociale Zaken blijkt dat de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang groeit en intensiever wordt, maar dat knelpunten in wet- en regelgeving die samenwerking belemmeren. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan dat werknemers in de kinderopvang ook in het onderwijs werken, wat onvermijdelijk is in een IKC. De PO-Raad bestrijdt daarom de mening van Asscher en Dekker, die vinden dat onderwijs en kinderopvang niet volledig hoeven te integreren om samen te kunnen werken. Als het aan de Raad ligt, is het voor alle partijen straks wel mogelijk om wettelijk te integreren in een IKC.

Niet alleen de PO-Raad is kritisch op de plannen van Asscher en Dekker. Ook de Regiegroep Kindcentra 2020 liet vorige week van zich horen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.