Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Platform Gastouderopvang boekt kleine successen in strijd tegen leges

Platform Gastouderopvang blijft gemeenten die nog hoge leges heffen aan gastouders aanschrijven. Soms met succes, zoals in de gemeente Sittard-Geleen waar is besloten om de mutatie-leges van 200 euro te schrappen.
AdobeStock

‘Kleine stapjes, maar het is toch weer iets’, laat Marieke Wittebol (Gastouderland) weten. Platform Gastouderopvang sprak het college van Ben W in Sittard Geleen aan en deed dit samen met coalitiepartij Samen Politiek Actief (SPA). Geen enkele andere gemeente in Nederland hanteerde namelijk zo’n hoog bedrag aan leges voor gastouders die bijvoorbeeld een mutatie door wilden geven. Het gaat dan bijvoorbeeld om het doorgeven van een nieuw gastouderbureau waar een gastouder voor werkt.

Vervuiling LRK

Gastouders zijn verplicht om dergelijke veranderingen door te geven, anders krijgen zij een boete. Maar ondertussen vormen de leges wel degelijk een drempel om wijzigingen door te geven. Henk Kamp die twee kabinetten geleden als minister over de kinderopvang ging, gaf al in 2012 aan het onwenselijk te vinden dat er leges betaald moesten worden zodra gastouders een wijziging door wilden geven. Want uiteindelijk zou dit kunnen leiden tot vervuiling van het Landelijke Register Kinderopvang (LRK).

Wel leges bij de start

Het College van Sittard-Geleen zag in dat het heffen van zulke hoge leges niet in overeenstemming is met een juiste toepassing van de Wet Kinderopvang. De gemeente besloot om in ieder geval te stoppen met het heffen van leges bij het doorgeven van mutaties van gastouders. Bij de eerste registratie blijft de legesheffing wel in stand. Dat is sinds dit jaar 300 euro, twee keer zoveel als het jaar daarvoor. Platform Gastouderopvang is hier niet gelukkig mee. Zij zeggen dat in gemeenten die leges bij de start heffen, 26 procent minder gastouders staan ingeschreven dan in plaatsen waar dit niet het geval is.

Eind 2017 kon het Platform Gastouderopvang ook enkele successen melden met de legesheffing voor gastouders. Twee gemeenten waren in 2017 echt helemaal gestopt met leges, tot blijdschap van de mensen van het Platform. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.