Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Peuters bewegen te weinig op kinderdagverblijf’

Peuters op Nederlandse kinderdagverblijven bewegen veel te weinig. Althans, dat concluderen studenten van De Haagse Hogeschool na onderzoek. Op de kinderdagverblijven werden voornamelijk passieve activiteiten gedaan.
Een peuter op de beweegvloer. Foto via SpringLab

Studenten van De Haagse hogeschool deden onderzoek op vijf kinderdagverblijven, met behulp van bewegingssensoren. De studenten konden op deze manier de beweging van peuters de hele dag volgen en observeren.

Passieve activiteiten

Wat blijkt? Het gemiddelde dagritme op de kinderdagverblijven in het onderzoek bevat veel passieve activiteiten, waardoor peuters te weinig bewegen, zoals: kringgesprekken, eten, knutselen en voorlezen. Ook tijdens het buitenspelen en vrij spelen staan kinderen tweederde van de tijd stil, stellen de studenten. De peuters uit het onderzoek haalden nog niet de helft van het aantal uren dat in de beweegrichtlijn staan.

Beweegvloer

Voor dit onderzoek werkten de studenten samen met het Utrechtse Springlab. Zij hebben een speciale beweegvloer met diverse educatieve games ontwikkeld om peuters meer in beweging te krijgen. De tijd die kinderen op de beweegvloer van Springlab doorbrachten, bleek intensiever dan buitenspelen, vrij spelen en dansen.

Beweegrichtlijnen

De Gezondheidsraad heeft beweegrichtlijnen opgesteld voor kinderen van 4 tot 18 jaar. Maar over baby’s en peuters zeggen die richtlijnen niets. Het Kenniscentrum Sport zet zich samen met partners uit wetenschap en praktijk in voor het ontwikkelen van een Nederlandse Beweegrichtlijn voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Voor voldoende beweging voor kinderen vanaf 4 jaar hanteert de Gezondheidsraad de volgende richtlijn: beweeg minstens één uur per dag matig intensief en doe drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten. 

Meer info over de beweegrichtlijnen van kinderen van 4 tot 18 vind je bij Kenniscentrum SportVoor kinderen van 0 tot 4 jaar zijn in Nederland geen richtlijnen. Meer info staat in dit artikel op Allesoversport.

Kinderen jonger dan 1 jaar zouden volgens de richtlijnen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), België, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Denemarken en Zuid-Afrika meerdere keren per dag op een actieve en gevarieerde manier in beweging moeten zijn. Vooral spelen op de grond moet bevorderd worden en kinderen moeten genoeg vrije en veilige ruimte hebben om te bewegen. Lees meer in ons dossier over bewegen

1 REACTIE

  1. Wat bijzonder dat er een nogal strakke conclusie volgt na onderzoek van bewegingstrends met maar 5 kinderdagverblijven. Het gemiddelde van deze tot 5 beperkte kinderdagverblijven laten een laag gemiddelde zien…. Riekt wat naar sluikreclame…kinderopvangtotaal … waarom deed zo grootst plaatsen???

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.