Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pesten leidt tot hersenschade

Pesten leidt tot hersenschade

Opgepast met pesters! Uit een studie met muizen blijkt dat pesten kan leiden tot hersenschade. Dit zeggen Amerikaanse wetenschappers. Ze maken een vergelijking van wat alcohol met je lever doet, datzelfde effect heeftstress (pesten dus) namelijk op je hersenen.

Sneller bang, ook als het veilig is
Voor het onderzoek werden jonge muizen in kooien geplaatst bij volwassen soortgenmoten die territoriaal gedrag vertoonden. De muizen werden steeds van kooi verwisseld, zodat ze in aanraking kwamen met verschillende pestmuizen. Toen de hersenen van de gepeste muizen werden onderzocht, bleek dat de hormoonreceptoren in het brein veel gevoeliger waren geworden voor sociale impulsen. Hierdoor werden de muizen eerder bang, ook in situaties die eigenlijk veilig waren.

Blijvende hersenschade niet duidelijk
De onderzoekers vermoeden dat bij mensen eenzelfde soort effect optreedt wanneer iemand veel gepest wordt. Het is nog niet duidelijk of de hersenschade als gevolg van pesten blijven is. ‘Deze breinsystemen zijn dynamisch’, aldus hoofdonderzoeker Yoav Litvin. ‘Wat de ene kant op kan veranderen, kan zich ook weer herstellen, al is de schade misschien niet volledig omkeerbaar.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.