Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Personenregister kinderopvang komt er

Minister Asscher bereidt een voorstel voor om de Wet Kinderopvang te wijzigen. Hij wil namelijk de gegevens van alle personen die werkzaam zijn in de kinderopvang en peuterspeelzalen verwerken in een personenregister kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Met ingang van 2016 wordt iedereen die in de sector werkzaam is volledig en blijvend gescreend.
Personenregister kinderopvang komt er
Foto: ANP

De continue screening in de kinderopvang bestaat al sinds maart 2013. Daarmee wordt bijgehouden of medewerkers in de kinderopvang, gastouders én volwassen huisgenoten van gastouders, strafbare feiten plegen. Wanneer ze in aanraking komen met justitie, komt hiervan een melding en verliest de persoon zijn of haar VOG (Verklaring omtrent het Gedrag). Wie geen VOG heeft, kan geen gastouder of kinderopvangmedewerker zijn. De continue screening is een gevolg van de beruchte Amsterdamse zedenzaak rond Robert M. Hoewel hij al een zedenverleden had, kon hij ongemerkt aan de slag in de kinderopvang als pedagogisch medewerker.

Gemiddeld komen er elke maand vijf meldingen over strafbare feiten binnen bij de GGD door continue screening. In verreweg de meeste gevallen gaat het om meldingen over huisgenoten van gastouders. De meeste signalen gaan over geweldsovertredingen. Lees meer

Alle namen

Minister Asscher wil dat medewerkers nog beter worden gescreend dan nu het geval is. Hij noemt de huidige opzet succesvol, maar ziet liever dat er een bestand wordt gemaakt waarin alle namen staan van personen die werkzaam zijn in de kinderopvang. Nu maakt continue screening nog gebruik van de koppeling van bestaande gegevensbronnen waarmee maandelijks een nieuw bestand met personen wordt opgebouwd.

In-en uitstroom

In maart 2013 startte dit bestand met 122.648 personen. In september 2014 bestond het bestand uit 149.814 personen en een maand later waren dit er nog meer: 155.749. ‘Het verschil kan worden verklaard door fluctuatie in het totale personeelsbestand als gevolg van in- en uitstroom’, geeft minister Asscher in zijn Verzamelbrief Kinderopvang als verklaring. Stagiaires, uitzendkrachten, zelfstandigen en vrijwilligers vallen op dit moment nog buiten de continue screening. Voor deze groep geldt wel een tweejarige VOG-plicht.

Het ministerie merkt dat er veel vragen over de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) bestaan. Om die reden is er een nieuwe factsheet online gezet met daarin meer informatie over de VOG-aanvraag van vrijwilligers, maatschappelijke stagiaires en snuffelstagiaires. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.