Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pedagogische tips voor Sinterklaas

Sinterklaas

Hoe om te gaan met de kooplust van de moeder van Ward (6) en de karigheid van de moeder van zijn grote vriend Ruben (ook 6 jaar) tijdens Sinterklaas? Want terwijl Ward vertelt dat er een Wii-spel in zijn schoen zat vanochtend, kijkt Ruben beteuterd naar zijn mandarijn.

Ouders gaan heel verschillend om met sinterklaascadeaus. Het Algemeen Dagblad geeft bij monde van verschillende pedagogen advies dat je aan ouders kunt meegeven.

Emmeliek Boost, pedagoog van de Opvoeddesk vindt het helemaal niet gek als ouders die hun kind naar dezelfde opvang brengen hierover met elkaar in gesprek gaan en de ‘schoencadeautjes’ enigszins op elkaar afstemmen. Haar tip aan ouders: ‘Zorg dat cadeautjes voor in de schoen in ieder geval ook in de schoen passen.’ Klein dus. Daarnaast lijkt het haar helemaal niet gek om speelgoed te variëren met pepernoten of een mandarijn.

Om de dag?
Naast de inhoud van de schoen, varieert de frequentie van de schoen zetten ook per gezin. Pedagoog Maaike van Kempen geeft de tip om op een kalender samen met een kind data te prikken waarop de schoen gezet kan worden. ‘Dat is lekker duidelijk.’ Opvoeddeskundige José Kuijsters raadt ouders echt af om dagelijks een schoen te zetten. ‘Door de spanning slapen ze slecht en worden telkens vroeg wakker.’ Zetten kinderen op eigen initiatief iedere dag hun schoen? Dan vindt Kuijsters het niet erg om de schoen af en toe leeg te houden. ‘Kinderen moeten leren omgaan met teleurstelling.’

Liever
Van Kempen gelooft niet dat kleine kinderen (tot 6/7 jaar) denken dat Sinterklaas een kind met een groter cadeau liever vindt. ‘Ze hebben tot die leeftijd nog niet zo’n sterk magisch denkvermogen en geloven alles wat je als volwassene zegt.’ Merk je toch dat kinderen er last van hebben? Zeg dan dat de ouders van het kind gewoon geld geven aan Sinterklaas. ‘Zo houdt je de goedheiligman buiten de discussie’ aldus Maaike van Kempen.

Bron: AD
ANP Photo, Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.