Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pedagogisch medewerker is een ‘overschotberoep’

Het is geen verrassing dat het vandaag de dag lastig is een baan te vinden in de kinderopvang. Op termijn verdwijnt één op de drie vaste banen voor pedagogisch medewerkers. Het UWV heeft het beroep pedagogisch medewerker nu officieel in de categorie ‘overschotberoepen’ geplaatst.
Op termijn verdwijnt één op de drie vaste banen voor pedagogisch medewerkers
Op termijn verdwijnt één op de drie vaste banen voor pedagogisch medewerkers - Foto: ANP

Dit is te lezen in het rapport Welke beroepen bieden kansen? Overzicht van krapte- en overschotberoepen van het UWV. Het instituut adviseert werkzoekenden in deze beroepen om hun horizon te verbreden en te kijken naar andere beroepsrichtingen of (om)scholing te overwegen. Voor pedagogisch medewerkers is dit echter ingewikkeld. In aanpalende sectoren, zoals de welzijnssector en de jeugdzorg, is namelijk ook sprake van krimp.

De verwachting is dat er tussen 2012 en 2017 in de kinderopvang, jeugdzorg en het welzijnswerk 33.500 mensen minder nodig zijn. In totaal dienden 35 branches een sectorplan in waarbij het sectorplan voor de kinderopvang al snel werd goedgekeurd. Hoe worden de 17 miljoen euro die hiervoor beschikbaar zijn ingezet en over de branches verdeeld? Lees meer >>

Klassenassistenten

Andere beroepen die officieel een overschotberoep zijn, zijn veelal economisch-administratieve beroepen of beroepen in de zorg, de welzijnssector en de verzekeringssector. Op lager niveau varieert het van conciërges en klassenassistenten tot aan receptionisten. Beroepen van een lager niveau (pm’er in de kinderopvangbranche valt daar niet onder) zijn extra kwetsbaar omdat er ook mensen aan de slag kunnen gaan zonder betreffende opleiding, zoals scholieren en studenten.

Tekort aan mensen

Ondertussen zijn er ook sectoren waar juist een tekort aan mensen is. Helaas zijn dit sectoren met weinig raakvlakken met de kinderopvang. Het dichtst bij komen de verplegenden (thuiszorg) en doktersassistenten. De rest wordt vooral gezocht in techniek en IT.

Nederlandse pm’ers gaan op zoek naar een baan in Duitsland. Daar is namelijk een tekort aan goed opgeleide pedagogisch medewerkers. Wat moet je regelen aan papierwerk en verzekeringen om in Duitsland aan de slag te gaan? Negen tips >>

Bekijk hier het rapport Welke beroepen bieden kansen? Overzicht van krapte- en overschotberoepen van het UWV:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.